Renovira se otvorena scena kina “Bosna“? (FOTO)

Otvorena scena sarajevskog kina “Bosna” trebala bi zablistati u novom ruhu zahvaljujući inicijativi troje građana, ali i pomoći nadležnih institucija.

Alipašina ulica, nekadašnja ulica Đure Đakovića, sjeverni je prilaz centru Sarajeva. Prepoznatljiva po parkovima i takozvanoj ZElenoj TRAnsverzali (ZETRA), ona je također, historijski, bila mjesto susreta kulture i umjetnosti. U Alipašinoj je smještena Kinoteka Bosne i Hercegovine i kultno sarajevsko kino “1. maj“, koje danas nosi naziv “Bosna“.

No, pored ovih kino sala, prostor manje poznat široj javnosti, sakrio se iza Historijskog arhiva. Ljetna pozornica ili otvorena scena kina “1. maj“ danas je obrasla u drveću i travi. Međutim, Dunja Krvavac, Nedim Sarvan i Nedim Jahić su pokrenuli inicijativu i pripremili koncept čiji je cilj oživljavanje ovog prostora.

“U trenutku kada se u javnosti diskutuje o inicijativama kako osigurati bolju iskorištenost javnog prostora, poput Radićeve ulice ili parka Romanija-Hastahana, shvatili smo da je pravi trenutak da istražimo šta ova otvorena scena može da ponudi i na koji način da se iskoristi. U maju su prvu akciju čišćenja pokrenuli građani i građanke, na inicijativu Dennisa Challengera, a nedavno je i KJKP Park sa načelnikom Srđanom Mandićem realizovao dodatno krčenje prostora. Ovo je prostor u kojem su se djeca igrala prije manje od dvije decenije, bio je to živ prostor, koji je nekako s vremenom postao nepristupačan. Ono što raduje je da cijeli komšiluk pokazuje interesovanje za ideju te se nadamo da ćemo predstavljanjem ovog koncepta otvoriti prostor za diskusiju i pokrenuti stvari s mrtve tačke“, kazao je Jahić, stanar Alipašine ulice.

Po katastru lokalitet pripada nekadašnjem Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković“, čiji je pravni sljednik JU “Centar za kulturu Kantona Sarajevo“ – Bosanski kulturni centar. Okupljena ekipa je izrazila nadanje da će njihove ideje naići na pozitivan odgovor i kod ove institucije.

“Cilj nije ponuditi gotova rješenja, već otvoriti prostor za razgovor. Ovo je neiskorišten prostor i mi vjerujemo da sa ovom inicijativom možemo osigurati i sredstva da se prostor obnovi, da se osigura mogućnost da se održavaju javni događaji. Trenutno organizujemo Dane arhitekture, već trinaesto izdanje po redu i upravo razmišljam koliko se i ova otvorena scena može uklopiti u to. Isto vrijedi i za sve festivalske događaje u Sarajevu, kao prostor za građane da se susreću i razgovaraju, mjesto za učenje i druženje, a Sarajevu nedostaje ovakvih mjesta. Zbog toga sam prihvatila ideju da radim na konceptu, ne samo prostornom, već i funkcionalnom. Ovo je prostor mira u samom centru grada koji može toliko toga da ponudi“, dodaje Krvavac, koordinatorica Dana arhitekture i arhitektica, koja trenutno radi na izradi koncepta i idejnog rješenja.

Sarvan je magistar geodezije i direktor kompanije koja je besplatno izradila pregled trenutne geodetske situacije.

“Kada su me Dunja i Nedim pitali za pomoć, rado sam se odazvao, s obzirom da sam i sam s Gorice, te da je ovo mjesto na koje smo dolazili kao djeca. Naša kompanija je već radila na sličnim rješenjima te smo ponudili da uradimo prikaz koji će olakšati izradu koncepta i planiranje budućih sadržaja. Prepoznali smo nekoliko prepreka.

Tu je ‘željezni kostur’ ranijih stolica koji se da ukloniti, te nekoliko stabala koje treba ukloniti kako bi prostor ispunio svoju svrhu. S druge strane, ostatak zateknutog zelenila čak i doprinosi ambijentu prostora. Prostor iz kojeg su puštane projekcije je u poprilično lošem stanju, te bi se svakako trebao uraditi iznova. Sam amfiteatar bi, čak i sa nekoliko minimalnih interevencija mogao povratiti svoju primarnu funkciju, ali ovaj prostor zaslužuje više i nadam se da ćemo napraviti nešto dobro i korisno za naš grad i zajednicu ovdje“, dodaje Sarvan.

Jahić dodaje da su već kontaktirali Općinu Centar Sarajevo, BKC te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te se raduju prilici da predstave svoje ideje.

“Otvorena scena kina ‘1. maj’ je uz ‘Kolobaru’ bila je drugo kino ‘na otvorenom’ u Sarajevu. Sve o tome znamo iz priča starije generacije, ali ne želimo da stvar ostane na starim pričama. Zato smo se povezali sa ljudima iz komšiluka i ljudima iz struke, ponudimo ideju i doprinesemo prikupljanju sredstava kako bi se ta ideja ispunila.

Nakon toga, nemamo problem s tim da oni koji su nosioci prava preuzmu prostor te ga, koriste u dobroj vjeri, u skladu sa onim što građani i stručna javnost predlože kroz realizaciju svega. Ovo mjesto je san neke nove generacije, jer priča o prostoru za mlade ne mora uvijek nositi sa sobom neke megalomanske planove i ideje. Ljudi sami, prateći potrebe, znajući instinktivno šta im je potrebno, trebaju i mogu reagovati kada vide ovakve mogućnosti na svom kućnom pragu“, zaključio je Jahić.

Dunja ističe da koncept traži nekoliko koraka, koji se, uz podršku institucija i zajednice, mogu realizirati u naredne dvije godine. Prvi rezultati i oživljavanje prostora se može dogoditi već sa proljetnim čišćenjem prostora naredne godine.

“Cijelom procesu želimo pristupiti u nekoliko faza. Primarno je dobiti podršku od svih relevantnih institucija za ovaj prostor, kako bismo zajednički mogli dalje razvijati ideju sa lokalnom zajednicom. Ovakav inkluzivni pristup je nešto što se u svijetu već odavno praktikuje. Drugi korak je, kroz konsultacije sa javnošću, razviti finalni koncept. Nakon toga, potrebno je izvršiti pospremanje, ukloniti posotjeće nosače sjedišta zbog dotrajalosti, očistiti obuhvat od smeća, te obnoviti postojeću betonsku amfiteatralnu podlogu da bi se mogle instalirati nove podloge za sjedenje. Kao što je već rečeno, potrebno je ukloniti i 3 stabla koja direktno ometaju vraćanje primarne funkcije prostoru. Finalna faza je opremanje prostora kroz osposbljavnaje primarne funckije kina, instaliranje novog prostora za projektor i prateću upremu, postavljanje novih sjedišta, instaliranja rasvjete i osposobljavanje zapadne fasade Arhiva za filmske projekcije. Konačno, kada dođemo do toga, važno je da prostor ostane otvoren i slobodan na korištenje za festivale, radionice, predavanja, diskusije, dječije sadržaje, projekcije filmova, predstave, izložbe i koncerte, istovremeno, uz uvažavanje potreba stanara koji žive u neposrednoj lokaliteta.

Dobili smo dosta pozitivnih komentara na početku i vjerujem da ovo može biti – umjesto mjesta prepuštenog zaboravu, mjesto gdje će nova generacija ostvariti svoje ideje“, zaključuje Krvavac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79