Republika Srpska će trošiti preko milion KM za lobiranje u SAD

Republika Srpska je obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu kalendarsku godinu. Inače, riječ je o lobističkoj kući čije usluge u Sjedinjenim Državama manji entitet već godinama koristi. Ugovor  je naslovljen na Zlatana Klokića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Republika Srpska će na mjesečnom nivou za lobiranje izdvajati 65.000 američkih dolara odnosno 780.000 dolara ili 1,274,708 KM na godišnjem nivou ovoj agenciji.

Pravni savjeti

Ugovor RS i kompanije  McGinnis Lochridge

Ugovor RS i kompanije McGinnis Lochridge

Foto: Arhiv

Očekivanje McGinnis Lochridgea je da će Vladi Republike Srpske pomagati u sljedećem:

– Zakonska prava i obaveze RS-a prema primjenjivom međunarodnom pravu, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume u kojima je BiH stranka, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima;

– Prava i obaveze RS i BiH u odnosu na Ured visokog predstavnika, Vijeće za provedbu mira, Vijeće sigurnosti UN-a, OSCE, EU, Vijeće Evrope i drugi;

– Odnosi s međunarodnom zajednicom;

– Pravna pitanja u vezi sa usklađivanjem institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu;

– I pravna pitanja vezana za usklađivanje institucija i zakona RS i BiH sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU.

U prethodnim ugovorima koji su dostupni kod FARA Republika Srpska je plaćala ovo agenciji između 80.000 američkih dolara u 2019. te dijelu 2020. i 60.000 dolara koliko je plaćala od aprila do decembra 2020. na mjesečnom nivou. Prije kompanije McGinnis Lochridge, RS je, u periodu od 2011. do 2015. koristila usluge kompanije Myrmidon Group LLC. Myrmidon Group LLC je u 2011., 2012. 2013. i 2015. za ove usluge primila 2,807,000 američkih dolarad odnosno 4,587,316 KM.

Republiku Srpsku kao i prethodnih godina zastupa advokat Martin Luc (Lutz). Za Martin se mogu naći informacije da savjetuje širok spektar američkih i stranih klijenata o međunarodnim pravnim pitanjima. Brojne kompanije sa liste Fortune Global 500 koriste njegove savjete, kao i strane vlade, univerziteti, fondovi privatnog kapitala, međunarodne dobrotvorne organizacije i tehnološke kompanije.

Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju s takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

Martin Luc, advokat koji zastupa Republiku Srpsku

Martin Luc, advokat koji zastupa Republiku Srpsku

Foto: Arhiv

Poznata imena

Kompanija “McGinnis Lochridge” bavi se širokim spektrom pravnih usluga, od pravnih usluge raznim industrijama do zastupanju klijenata u poslovima međunarodnog prava i lobiranja.

Neki od advokata kojii su imali saradnji s ovom firmom uključuju sudiju Bena Pauela (Ben Powella), bišeg guvernera Teksasa Džona Konalija (John Connally), senatora države Alvina Virtca (Wirtz )i američkog kongresmena Džoa Kilgora (Joea Kilgorea).

McGinnis Lochridge u poslovanju slijedi na čelo potpune diskrecije te o vrsti poslovnog odnosa koji imaju s klijentima nikad ne istupaju javno prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79