Republika Srpska se kao država učlanila u sportsku federaciju. Imali su i prvi nastup

U Trebinju je od 21. do 27. maja održano prvenstvo za učenike do 18 godina, koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Evrope, ali među njima nije bilo reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH zatražio je od nadležnih državnih organa da utvrde kako je došlo do toga da Republika Srpska kao država, pod svojom zastavom i himnom, bude priznata kao članica Evropske školske sportske federacije, te da kao takva nastupi na Evropskom otvorenom školskom prvenstvu u odbojci koje je prije nekoliko dana održano u Trebinju, piše Fokus.

U Trebinju su nastupali samo sportisti iz Republike Srpske i to pod zastavom, himnom i međunarodnom skraćenicom tog entiteta.

Skandalozno je što su na tako nešto pristali Međunarodna i Evropska federacija školskog sporta.

Održavanje ovog prvenstva, čije je pokrovitelj predsjednik RS-a Milorad Dodik, bilo je povod za sastanak Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH. Inicijativu za razmatranje ovog pitanja i poduzimanje mjera uputili su im predstavnici Upravnog odbora Školskog sportskog saveza u Federaciji BiH Natmir Buljubašić i Amir Muminović.

Predsjednica Odbora Jasmina Biščević Tokić izjavila je za Fokus da je ogorčena činjenicom da su međunarodna i evropska asocijacija dozvolile RS-u da nastupi kao država, pod svojom zastavom i himnom.

“Radi o udaru na državu. Ruši se Ustav BiH. Postavlja se pitanje ko je dopustio da se entitet RS predstavlja kao država. Na odboru smo jednoglasno usvojili zaključke koje ćemo uputiti nadležnim državnim organima. Od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zatražili smo da uputi protestno pismo prema Međunarodnoj školskoj sportskoj asocijaciji i zatraži obrazloženje kako su RS učlanili kao državu u Svjetsku školsku sportsku asocijaciju i Evropsku školsku sportsku asocijaciju, te kako su dozvolili učešće Evropskom školskom prvenstvu u odbojci pod zastavom Republike Srpske, a gdje je očigledno izostavljena država BiH”, kaže Biščević Tokić.

I zaista, na web stranici Evropske školske sportske federacije, Republika Srpska uvrštena je na spisak država članica.

Odbor se obratio i Ministarstvu civilnih poslova BiH sa pitanjem da li su dali svoju saglasnost i odobrenje entitetu Republike Srpske da se predstavlja kao država i učestvuje na takmičenju koje je održano nedavno u Trebinju.

“Ako je neko od ministara iz Vijeća ministara to potpisao, onda taj mora da podliježe krivičnoj odgovornosti”, kaže predsjednica Odbora.

Biščević Tokić navodi da su članovi Odbora od federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zatražili što hitnije održavanje radnog sastanka na kojem će se razgovarati o temi školskog sporta u Federaciji BiH.

“Oni su sada kada su priznali RS kao državu onemogućili djeci iz Federacije da učestvuju na tim međunarodnim takmičenjima. Treba li sada i Federacija BiH da se prijavi kao država, što je suludo i protivustavno. Naravno, nikada nećemo posegnuti za tim, ali ću zato da pozovem dva člana Predsjedništva BiH i tri ministra iz Vijeća ministara BiH da reagiraju, a prije svega ministra za ljudska prava jer je na ovaj način onemogućeno djeci da uživaju svu slobodu i jednakost”, kaže Biščević Tokić.

O ovom slučaju, naglašava, biće upoznat Ured visokog predstavnika i Ambasada SAD-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79