Republika Srpska zbog sve većeg broja zaraženih naručuje još 1.500 testova

Sve veći broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, koji je samo danas ustanovljen kod 60 građana, prisilio je institucije RS-a da nabave nove količine testova. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske danas je raspisao tender za nabavku PCR testova za SARS cov-2 vrijednu oko 58 hiljada konvertibilnih maraka.

Procijenjena vrijednost nabavke je 49.999 KM, ali bez uključenog PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da Institut kupuje 1.500 testova, a da na jednom testu, tj. ploči bude omogućena analiza 94 uzorka. Rok za prijavu ponuđača je vrlo kratak, samo do 30. juna, a u traženim uslovima, ovaj put je navedeno da ponuđač treba da se bavi djelatnošću koja je povezana sa nabavkom. Prednost će imati ponuđač koji ponudi najnižu cijenu, ali i oni sa djelatnošću registrovanom na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) prije nekoliko sedmica podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

Institut je tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme Procontrol iz Banjaluke koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od turističke agencije Travel4Fun.

“Ni jedna ni druga firma nemaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uslov tražio tenderskom dokumentacijom koju je Institut dostavio TIBIH. Bez obzira na ove uslove, Institut je na tri odvojena pregovaračka postupka pozvao nekvalifikovane ponuđače, zbog čega postoji osnov sumnje da su time počinjena krivična djela Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i Nesavjestan rad u službi”, saopšteno je krajem maja iz TI BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79