“Rešetali” komesara pitanjima: Zastupnici nezadovoljni radom Uprave policije u KS

Skupština KS održava tematsku sjednicu o sigurnosnoj situaciji u KS.

Komesar Uprave policije MUP KS Nusret Selimović kazao je da Upravi policije nedostaje više od 300 policajaca, a da će tokom maja biti pokrenuta procedura prijema 200 policijskih službenika. Govorio je i o povećanju kriminaliteta u 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu. Komesar je kazao da su sva ubistva rasvijetljena u 2020. godini, s tim da su dvije osobe na međunarodnoj potjernici i nisu dostupne bh. pravosuđu.

Zastupnici su postavili brojna pitanja komesaru Selimoviću. Zastupnik Mahir Dević (SDA) postavio je pitanje o pravilniku o uniformi, heikopterskoj jedinici, činovanjima.

Zastupnica Arijana Memić (NIP) pitala je između ostalog komesara koliko je evidentiranih ubistava u KS koja se vode kao nerasvijetljena u posljednjih 10 godina.

Senad Hasanović (DF) pitao je dokle je došlo provođenja zaključaka Skupštine KS u vezi za zatvaranjem migrantskih centara u KS?

Amra Hasagić (SDA) je zatražila odgovor da li je tačno da su građanima izrečene kazne za nenošenje maski u iznosu 3,5 miliona KM.

Zvonko Marić (SBB) pitao je kakva je saradnja policije i pravosuđa.

Bibija Kerla (DF) komesara je pitala “kad ćemo konačno dobiti odgovor ko je ubio Dženana Memića i dvojicu policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.”

Hamed Aljović (SDA) kazao je da je komesar Selimović već ispunio uslove za penziju.

“Molim nadležne službe da dostave zvanične podatke o odlasku komesara u penziju”, kazao je Aljović.

Dževad Poturak (SBB) pitao je otvoreno šta se dešava u Upravi policije MUP KS.

“Policajci krpe uniforme, imamo problem s migrantima, ubicama. U kojoj fazi je istraga ubistva dva policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Šta je učinjeno na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela?”, kazao je Poturak.

Haris Zahiragić (SDA) postavio je pitanje ministru MUP-a Katici.

“Odakle ideja da se kamere nabavljaju preko UNDP-a ili su mediji loše interpretirali. Odakle 500.000 KM za tu nabavku. Koliko veze ima povećanje krivičnih djela protiv imovine ima veze sa migrantima? Imate li informacije zašto je došlo do povećanja broja ubistava i pokušaja ubistava? Koliko je policija zaplijenila droge u izvještajnom periodu u proteklih 14 mjeseci. Nema ni riječi o organizovanom kriminalu, ali zato pišete o Instagram i Twitter profilu”, kazao je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79