Resi Kavazović okupio lidere probosanskih stranaka: Priprema se deklaracija o Srebrenici

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović jučer je okupio lider probosanskih stranaka i bošnjačke vjerske autoritete kako bi se razgovaralo o situaciji Bošnjaka u RS.

Ovu informaciju za Raport je potvrdio Ćamil Duraković, koji je bio i učesnik sastanka.

Kako nam je kazao pored reisa Kavazovića, tu su bili Safet Softić, predsjendik Sabora Islamske zajednice BiH, Bakir Izetbeogivić, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić, Šefik Džaferović te imami iz Banja Luke, Mostara, Tuzle…

“Priprama se jedan vrlo značajan dokument, jedna svojevrsna deklaracija u kojoj se spominju zakoni o podršci povratnicima u RS”, rekao nam je Duraković.

Ističe kako se konkretno raspravljalo o tome kako pristupiti rješavanju problema s kojima se susreću povratnici.

“Sve probosanske stranke obavezale su se da uđu u sistemskiji pristup opstanku Bošnjaka na ovom dijelu BiH, od budžetskih izdvajanja, do drugih zakona koji ce osigurati liječenje pomoć boračkoj populaciji i ostalih problema”, rekao je Duraković.

Ističe kako je najbolja poruka da su se vjerski i politički lideri okupili bez ikakvih političkih razlika sjeli i razgovarali o ovim problemima.

Duraković je za Raport kazao i da je od njih traženo da prihvate mandate koje su dobili.

“CIK je potvrdio rezultate izbora. Bošnjaci imaju 6 mandata. Traži se da prihvatimo to, ali da ne ulazimo u vlast”, kaže Duraković.

Upitali smo ga da prokomentira i špekulacije da je Nermin Nikšić odbio prihvatiti određene dokumente.

“Nije odbio, nije ni rekao da neće biti za to. On je samo negodovao za određene segmente, jer je SDP multietnička stranka”, rekao je Ćamil Duraković za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79