Respirator proizveden u Gradačcu uspješno testiran u Velikoj Britaniji

Prototip prvog respiratora koji je nastao u Bosni i Hercegovini ispitan je u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije, a pozitivan nalaz predstavlja zeleno svjetlo za njegov dalji razvoj.
MD-TEC nedavno je završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi, a koji je djelo tima stručnjaka iz kompanije TMD Group iz Gradačca.

Uređaj je nastao pod nadzorom medicinskog tima iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a neposredno prije ispitivanja u Velikoj Britaniji izvršen je njegov redizajn.

Kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, u martu 2020. godine MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pod nazivom “Ventilator Challenge”.

Kako su naveli iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji, MD-TEC je do danas vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta, a među njima se našao i respirator iz Bosne i Hercegovine.

“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa”, izjavio je Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC.

Direktor TMD Groupa Adem Hanić ističe da je izuzetno ponosan na tim stručnjaka koji je razvio prototip ventilatora za veoma kratko vrijeme, dobivši pozitivne ocjene MD-TEC.

“Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja”, naveo je Hanić.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH su istaknuli da MD-TEC pri Institutu za Translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu pruža podršku ubrzanom razvoju medicinskih tehnoloških rješenja.

Izvorno finansiran iz Evropskog fonda za društvenu inovaciju i kolaborativnog partnerstva sa Univerzitetom u Birminghamu te Univerzitetom Aston, MD-TEC je vrhunska laboratorija za testiranje u kliničkim uslovima, gdje se prototipi uređaja mogu testirati i procijeniti u svakoj fazi razvoja kako bi se osiguralo da odgovaraju namjeni, doprinose brizi za pacijente i da će u konačnici doprinjeti vrijednosti kliničkih usluga.

“Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu. Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH”, rekao je Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, za okvirno mjesec dana 40 gradačačkih stručnjaka iz nekoliko oblasti uspjelo je napraviti prototip respiratora koji predstavlja potporu u vještačkom disanju teško oboljelih pacijenata.

Prototip je nastao na osnovu respiratora koji im je ustupljen iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a sastavljen je od komponenti koje su proizvedene u BiH i inozemstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79