Respiratori “Srebrene maline” se koriste u Zenici, ali ne na intenzivnoj njezi

Respiratori “Srebrene maline” se koriste u Zenici, ali ne na intenzivnoj njezi- Dvanaest respiratora “Srebrene maline” ACM 812A i tri koji su donacija Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kantonalnoj bolnici Zenica koriste se već neko vrijeme na Covid odjelima za kiseoničku podršku, i do sada, kako su nam kazali, nikom nisu naškodili.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Spahić je kazao da su ih u rad pustili ovalšteni serviseri te da je verifikaciju obavila ovlaštena ustanova Verlab.

“Aparati su raspodijeljeni na odjele koji imaju centralni razvod kiseonika. Urađena je edukacija osoblja za upotrebu i trenutno su dati na upotrebu. Aparati nemaju sve module ventilacije koji se danas koriste u intenzivnim njegama pa su dati na odjele gdje je potrebno pacijente liječiti većim koncentracijama kisika, uključujući i neinvazivnu ventilaciju”, kazao je Spahić te dodao:

“Pošto većina pacijenata oboljelih od Covida s respiratornim smetnjama zahtijeva liječenje većim dozama kisika, a nema toliko mjesta u intenzivnim njegama, smatrali smo da bi ovi aparati mogli pomoći u liječenju takvih pacijenata. Također ovim načinom liječenja pacijentu se može samo pomoći, a nikako naškoditi”.

Na kraju je u razgovoru za Klix.ba dodao da su imali izvještaje da su se na svim odjelima gdje su respiratori raspoređeni povremeno koristili, s obzirom da se radi o potpomognutom disanju, nemaju dovoljno podataka da zaključe koliko su efikasni, ali je sigurno da koriste pacijentima u toj fazi liječenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79