Revizija Ministarstva civilnih poslova BiH: Ko je sam sebe častio o trošku države

28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Niti na jednom računu za konzumaciju jela i pića izvan prostorija Ministarstva civilnih poslova BiH nije naveden razlog nastanka troška reprezentacije, a zabilježeno je i da su na teret budžeta, a ne kao topli obrok, priznavani računi koje je napravila jedna osoba.

Ovo je dio onoga što su utvrdili državni revizori nakon kontrole finansijskog “ponašanja” Ministarstva civilnih poslova BiH u prošloj godini.

– Na računima eksterne reprezentacije, za usluge koje pruža Služba zajedničkih poslova BiH, u svim slučajevima ne navodi se razlog nastanka troškova, niti se u prilogu računa dostavljaju zahtjevi za evidentiranje troškova na ime Ministarstva koje je odobrila ministrica – piše u izvještaju.

Time je postupano suprotno internim propisima po kojima nastanak troška mora imati razlog, a ministar, u ovom slučaju ministrica Ankica Gudeljević, mora odobriti zahtjev da trošak bude evidentiran kao reprezentacija na ime Ministarstva.

– Također, uočeno je da se kao trošak reprezentacije priznaju računi iz čije specifikacije pruženih usluga se može zaključiti da ih je koristilo jedno lice – ukazali su revizori.

Napomenimo da je reprezentacija pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge zbog održavanja poslovnih sastanaka i prijema gostiju. S druge strane, posebna naknada za ishranu zaposlenika, koju dobiju uz plaću, zove se topli obrok.

U revizorskom izvještaju nije navedeno o kojim je konkretno iznosima riječ, ali je poznato da institucije godišnje troše hiljade KM, a neke i desetke hiljada KM upravo na reprezentaciju.

Revizori su Ministarstvu civilnih poslova BiH skrenuli pažnju i da je za kupovinu poklona potrošeno 10.300 KM, a da pri tome nije navedeno za koje namjene, osim da je za potrebe kabineta ministra.

Kod izdavanja rješenja za godišnje odmore nije se vodilo računa o datumu sticanja uvjeta za penziju pa je tako zabilježeno da je zaposlenik nekoliko dana prije sticanja uvjeta za penziju otišao 30 dana na odmor.

Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je i neefikasnost u radu Jedinice interne revizije Ministarstva civilnih poslova koja ni u prošloj godini nije realizirala planirane aktivnosti.

Ova jedinica obavlja internu reviziju za devet institucija, mimo samog Ministarstva, a ima samo rukovodioca i jednog revizora. U prošloj su godini planirali reviziju plaćanja putnih troškova u Ministarstvu, ali ta revizija nije obavljena. Također, nisu realizirali ni godišnji plan niti sačinili ijedan konačan izvještaj.

Državni revizori su istakli i da su odluke o dodjeli oko 5,5 miliona KM tekućih grantova donijete neblagovremeno, kao i prethodnih godina.

Značajnija sredstva u prošloj godini su odobrena za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH (oko tri miliona KM), za sufinansiranje sportskih manifestacija (oko 1,3 miliona KM) i međunarodnu kulturnu saradnju (390.000 KM). Međutim, odluke Vijeća ministara BiH o dodjeli novca donesene su krajem decembra pa su korisnici novac dobili tek u januaru ove godine.

– Tačnije, značajna grant sredstva su dodijeljena za projekte koji su okončani, tako da se i dalje dodjela sredstava ne može posmatrati kao sufinansiranje aktivnosti, nego kao refundacija troškova za projekte koji su okončani – ukazali su revizori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79