Revizori “češljali” FUCZ: Šta su utvrdili o respiratorima i KCUS-u?

Nabavke robe za koju su zaključeni ugovori u vrijednosti od 2.431.605 KM nisu provedene u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama. Naveli su to iz Ureda za reviziju institucija FBiH u izvještaju za Federalnu upravu civilne zaštite za 2020. godinu.

“Ne možemo potvrditi njihovu hitnost s obzirom na rokove isporuke, stanje robe na kraju godine, kao i na činjenicu da sva roba nije isporučena”, naveli su revizori izvještavajući o radu FUCZ-a u prošloj godini, u kojoj je ovu instituciju potresao i skandal u vezi s nabavkom spornih respiratora iz Kine.

Izuzeta originalna dokumentacija

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine pokrenut je istražni postupak u vezi s provođenjem javnih nabavki u 2020. godini, zbog čega je izuzeta originalna dokumentacija koja se odnosi na nabavke u ukupnom iznosu od 18.519.696 KM. Zbog toga imamo ograničenje u obimu revizije u dijelu pribavljanja dovoljnih dokaza za proces javnih nabavki”, navode revizori.

Kako su precizirali, prezentirana je dokumentacija na osnovu koje su nadležne institucije – Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Općinski sud Sarajevo izuzele dokumentaciju vezanu za nabavku medicinske opreme i medicinskog materijala, tako da su u tom dijelu revizori imali ograničenje revizije i to nije predmet revizijskih postupaka.

Radi se o sljedećim nabavkama:

“F.H. Srebrena malina” Srebrenica za nabavku 100 komada invazivnih respiratora ACM812A ugovorne vrijednosti u iznosu od 10.530.000 KM
“Erkona” Sarajevo za nabavku 150.000 komada testova za virus u vrijednosti od 4.625.303 KM

“Cubicus” Sarajevo za nabavku 20.000 komada testova za virus i testova i reagensa za virus u vrijednosti od 1.365.390 KM

“Minerva Medica” Sarajevo za nabavku PCR testova u iznosu od 1.343.160 KM

“Development Balkan Group” za nabavku 30.000 komada medicinskih maski i 1.000 komada jednokratnih medicinskih sterilnih kombinezona ugovorene vrijednosti od 759.096 KM

Izvršenim uvidom u provedene nabavke revizori su konstatovali da su na osnovu dostavljenih ponuda zaključivani ugovori o kupoprodaji robe.

KCUS nije imao status federalne službe

“Međutim, nije nam prezentirano na koji način su odabrane ponude, odnosno kako su obaviješteni ponuđači o potrebi nabavke vrste i količine robe i na koji način su utvrđene specifikacije i karakteristike robe”, navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Među istaknutim pitanjima je i da s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu nije zaključen ugovor o međusobnim pravima i obavezama, jer nisu ispunjeni uslovi utvrđeni Uredbom o organizovanju službi zaštite i spašavanja FBiH, što znači da ova ustanova u 2020. godini nije imala status federalne službe za zaštitu i spašavanje za medicinsku pomoć.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79