Revizori otkrili: Koliko je novca građana Vlada FBiH podijelila strankama?

Vlada Federacije BiH u prošloj godini dodijelila je dva miliona maraka za političke stranke i koalicije, a unatoč tako velikom iznosu kojim građani finansiraju političke stranke, federalni revizori nisu mogli izvršiti adekvatan nadzor nad utroškom tih sredstava.

Naveo je to Ured za reviziju institucija FBiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji Vlade FBiH (Generalnog sekretarijata) za 2020. godinu.

U Izvještaju se navodi da je Vlada u februaru 2020. godine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Za političke stranke i koalicije” u iznosu od 3.800.000 KM, ali da su odlukom u junu sredstva smanjena na 2.000.000 KM.

Šta je kriterij za podjelu novca

Od toga je 40 posto raspoređeno na sve političke subjekte koji su zastupljeni u Parlamentu FBiH u jednakim iznosima, a 60% prema broju zastupnika u domovima Parlamenta, izabranim na neposrednim izborima održanim u oktobru 2018. godine.

Pojedinačno po strankama najviše novca dobila je SDA – 315.019 KM, zatim SDP 253.480 KM, SBB BiH-Fahrudin Radončić 115.019 KM….

U koalicijama najviše novca dobile su stranke okupljene oko HDZ-a BiH. Tako je koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR dobila 222.710 maraka; zatim HDZ BiH, HKDU BiH, HSP-HNS HSP DR AS BiH, HDU BiH 61.172 te HDZ BiH i HKDU BiH 61.172 KM. U ove tri koalicije iznos je 345.054 KM.

Pojedine stranke pojavljuju se i pojedinačno i u koalicijama. Tako je Demokratska fronta dobila 53.480 KM, a koalicija DF-GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje lani je inkasirala 115.019 od Vlade FBiH.

Naprednjacima dodijeljen novac, ali nije im uplaćen

Kako navode revizori, transfer je realizovan u iznosu od 1.954.213 KM iz razloga što Srpska napredna stranka, kojoj je po odluci dodijeljen iznos od 45.787 KM, ni u 2020. godini nije dostavila zahtijevanu vjerodostojnu dokumentaciju za pripremu naloga za plaćanje, tako da se transakcije nisu mogle izvršiti.

“Uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da je Sekretarijat 3. marta 2020. godine uputio zahtjev političkim strankama da dostave svoj program utroška za 2020. godinu, a zatim i 15. 6. 2020. godine zahtjev za dostavu revidiranog programa utroška sredstava za 2020. godinu. Korisnici su dostavili programe utroška u različitim formama u kojima su, u pojedinim slučajevima, pored budžetom odobrenih sredstava uključena i sredstva iz ostalih izvora finansiranja, zbog čega je onemogućeno praćenje namjenskog utroška budžetskih sredstava po pojedinačnim programima političkih stranaka”, zaključili su revizori.

Kako su objasnili, korisnicima su kvartalno doznačena sredstva, nakon čega su upućeni zahtjevi za dostavu izvještaja o utrošenim sredstvima za sva četiri kvartala, ali bez utvrđene forme izvještavanja.

Najviše potrošeno na plate

“U dostavljenim izvještajima političke stranke su iskazale troškove grupisane po vrstama na različitim obrascima, u kojima su pravdali i utrošak sredstava koja nisu odobrena iz Budžeta FBiH. Uz izvještaje nije priložena dokumentacija kojom se potvrđuje da su sredstva utrošena u skladu s dostavljenim programima utroška za 2020. godinu. U izvještaju o utrošku sredstava, dostavljenom Federalnom ministarstvu finansija, Sekretarijat je na osnovu pojedinačnih izvještaja političkih stranaka sačinio analizu utroška sredstava po namjeni za: plate i naknade troškova zaposlenih (32%), doprinose poslodavaca (5%), izdatke za materijal, sitan inventar i usluge (37%), humanitarnu pomoć i stipendije (1%) i ostale rashode (25%)”, navode revizori.

S obzirom na to da Sekretarijat nije utvrdio unificiranu formu izvještavanja političkih partija i koalicija, izvještaji korisnika nisu međusobno usporedivi i prihvataju se bez odgovarajuće dokumentacije. Zbog navedenog se ne može izvršiti ni adekvatan nadzor nad utroškom datih sredstava.

Preporuka revizora je utvrditi ujednačenu formu izvještavanja za političke partije i koalicije i vršiti nadzor nad namjenskim utroškom ovih transfera, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79