Revizori otkrili mnoštvo financijskih malverzacija u Drvaru: Unatoč skandalima, građani protiv smjene SNSD-ove načelnice Drvara

Revizori otkrili mnoštvo financijskih malverzacija u Drvaru: Unatoč skandalima, građani protiv smjene SNSD-ove načelnice Drvara


Posljednje četiri godine u malom gradiću Drvaru obilježene su brojnim skandalima. Teško je izdvojiti samo nekoliko najvažnijih. Politika u Drvaru tijekom posljednjeg mandata bila je sve samo ne dosadna, prenosi misih.ba

Mala bara puna krokodila

Drvar rijetko zauzima naslovne stranice novina i još rjeđe se nađe u programima televizija. Iako se čini kao mjesto daleko od očiju javnosti, nije ostalo imuno na ono što je svakodnevnica u Bosni i Hercegovini. Daleko od očiju, daleko od srca – tako se može reći za većinu vijesti iz Drvara koje upućuju na moguću korupciju, a koje većinu građana BiH i ne zanimaju.

U Drvaru je posljednje četiri godine na čelu stajala SNSD načelnica Dušica Runić. Ona je postala prvi čovjek ovog gradića 2019. godine na vanrednim izborima, a svoj mandat kao kandidatkinja SNSD-a potvrdila je i na lokalnim izborima 2020. godine. Protiv nje je Federalna uprava policije podnijela izvještaj Kantonalnom tužilaštvu (Kanton 10) zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja tijekom dodjele donacija poljoprivrednicima za vrijeme izborne kampanje 2020. godine kada je i postala načelnica. Slučaj je FUP-u prijavio Transparency International BiH zbog sumnji u malverzacije s raspodjelom novca poljoprivrednicima u svrhu ublažavanja šteta nastalih zbog pandemije koronavirusa.

Promatrači TIBiH su zabilježili kako je Runić novac poljoprivrednicima dijelila tijekom izborne kampanje uz prisutnost aktivista SNSD-a. Pomoć poljoprivrednicima isplaćena je iz budžeta Drvara (20.000 maraka) i većim dijelom iz novca doniranog od Srbije (200.000 maraka). Zbog negativnog financijskog izvješća, Općinsko vijeće Drvara je u svibnju 2020. godine zatražilo od Dušice Runić da podnese ostavku.

Također, od istražnih organa je zatraženo da provjere sve nadležne radnje kako bi utvrdili točnu odgovornost za otkrivene nepravilnosti i istražili sumnje u brojne kriminalne radnje koje su, kako su naveli, počinila načelnica Runić.

Ovaj zaključak na sjednici Općinskog vijeća Drvar donijeli su odbornici većine, koju čine DNS, SNS FBiH, SP, HDZ 1990 i neovisni odbornici, a razlozi su bile brojne utvrđene nepravilnosti u financijskom poslovanju Općine Drvar, gdje gotovo ništa nije bilo pozitivno. Kako su vijećnici tada istaknuli, posebnu pažnju izazvao je nalaz revizora koji je pokazao da nije moguće utvrditi gdje su završila donatorska sredstva u iznosu od 1.427.090 KM.

“Očito je da sredstva koja je Republika Srbija putem Vlade Republike Srpske donirala općini Drvar izazvala burnu reakciju i odbornika i cijele javnosti Drvara, što dodatno potvrđuje sumnje u kriminalne radnje načelnice Runić”, navedeno je na sjednici u svibnju 2021. godine.

Također je utvrđeno da je financijski rezultat precijenjen za iznos od 30.928 KM, a da nije uključen u godišnji izvještaj o izvršenju budžeta. Također, trošak tekuće rezerve nije uključen u bilancu stanja, manjak u blagajni i na računima Općine iznosio je 53.000 KM, a nisu evidentirane obaveze po kreditu u iznosu od 781.062 KM. Ovo je dio negativnosti za koje načelnica Runić tada nije imala adekvatan odgovor.

Većina u općinskom Vijeću pokrenula je inicijativu za opoziv Dušice Runić u siječnju 2022. godine. Ona je opoziv nazvala antisrpskim i tvrdila da u Drvaru ništa nije urađeno izvan zakona.

Unatoč brojnim aferama, inicijativa za njezin opoziv nije dobila podršku građana, s obzirom da je na referendumu 56 posto građana koji su izašli na biralište bilo protiv opoziva.

“Od jula 2020. godine razne afere se vezuju za načelnicu općine Drvar Dušicu Runić, počevši od nelegalno uvezenog otpada iz Italije do nezakonitog trošenja novca koji je Republika Srbija dala općini Drvar. Gospođa Runić se pokušala oprati da nema nikakvu vezu s otpadom i firmom ‘Krom reciklaža’. Sama činjenica da je ‘Krom reciklaža’ registrovana na adresi Titova 1, tj. zgrada općine Drvar, što je načelnica vješto krila, samo je jedan od dokaza da je samo gospođa Runić znala namjeru ove firme. Iskoristivši poluge u Kantonalnoj vladi K10 jer je njen SNSD bio vladajuća koalicijska stranka, ‘Krom reciklaža’ ekspresno dobiva rješenje i dozvolu za uvoz otpada. Borba Drvarčana trajala je godinu dana, otpad je odvezen, a kod tužilaštva se vodi postupak protiv krivaca ove ekološke katastrofe”, izvijestili su iz SNS Drvar u travnju 2022. godine.

Oni su optužili Runićevu, kojoj je ovo drugi mandat, da je prije prethodnih lokalnih izbora kupovala glasove.

“Načelnica je donijela posebnu odluku (svoju) o isplati sredstava za sanaciju posljedica kovida, koja nikada nije objavljena, a 220.000 KM je isplaćeno većinom u kasnim večernjim satima preko isplatnica u svrhu kupovine glasova za lokalne izbore 2020. godine. U vezi s ovim kriminalom ‘Transparency International’ je započeo istragu koja se još uvijek vodi kod Tužilaštva Kantona 10, a Općinsko vijeće je također podnijelo krivičnu prijavu za ovu nezakonitu radnju načelnice Dušice Runić”, dodali su u SNS Drvar.

U siječnju 2023. godine nova drvarska afera. Umjesto 152.000 maraka koliko je bilo predviđeno za gradnju spomenika palim borcima proteklog rata u Drvaru, projekt je koštao oko 400.000 maraka s pratećim, na početku neplaniranim aktivnostima i radovima. Ponuda poduzeća „CO VA-MA“ sa sjedištem u Drvaru, ujedno i jedina prispjela ponuda na tender koji je raspisala općina Drvar, iznosila je 163.179,36 maraka bez PDV-a. Procijenjena vrijednost radova iznosila je 152.136,75 maraka.

Kao predmet nabavke u tenderskoj dokumentaciji navedena je izgradnja Spomen-obilježja palim borcima 1992-1995 i uređenje Spomen parka u Ulici Titova bb u Drvaru. Bio je to tek početak poslovnih aranžmana oko spomen-kompleksa, koji će napuniti džepove izvođača radova putem prave akrobatike javnih nabavki, pisao je u siječnju 2023. godine portal Impuls. Iznos na gotovo 400.000 maraka za izgradnju i uređenje kompleksa narastao je tako što su raspisivani javni tenderi za dodatne radove na izgradnji i uređenju objekata, kanalizacije i rasvjete s različitim firmama.

U lipnju 2023. godine Drvar je potresla afera “Koverta”. Tada je uz pristigle ponude za zakup poslovnog prostora u vlasništvu općine stigla i koverta s 560 maraka. Policija je reagirala, a novac je zaplijenjen. Konkurs nije bio objavljen na zvaničnoj stranici općine niti izvještaj Komisije, pa je cijeli postupak bio netransparentan.

Mediji su krajem 2023. godine pisali o tome kako je Općinsko vijeće u Drvaru donijelo odluku o gradnji solarnih i vjetroelektrana na općinskom zemljištu i time samo potvrdilo raniju odluku općinske vlasti da će investitor biti kompanija TLG iz Travnika. Ta kompanija je, prema priznanju vlasnika kompanije, i prije raspisivanja javnog poziva pripremala teren za posao u Drvaru. Općinsko vijeće je, inače, odbijalo da donese odluku o gradnji ali je čarobnom promjenom većine kada je jedan načelnik promijenio stav došlo i do promjene mišljenja Općinskog vijeća. Odlukom je predviđeno da općina Drvar dobiva novac od rente zemljišta a ne od koncesione naknade. Opozicija u Drvaru je tvrdila da je to urađeno jer je Drvaru hitno trebao novac što su, tada, nazvali apsurdnim “s obzirom da je Drvar samo od Srbije u vidu raznih donacija u nekoliko godina dobio oko 8 miliona maraka”.

Iz kabineta načelnice Drvara Dušice Runić nisu odgovorili ni na jedno pitanje Gerila.info a u vezi medijskih natpisa i tvrdnji opozicije u vezi koruptivnih dešavanja u općini Drvar u protekle četiri godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija