Revizori utvrdili da uposleni u JU Dom zdravlja KS svaki dan rade kraće sat i po

Revizori utvrdili da uposleni u JU Dom zdravlja KS svaki dan rade kraće sat i po


Revizori Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine su prije više od godinu dana u institucijama Kantona Sarajevo utvrdili značajne nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca i dali preporuke za njihovo otklanjanje.

Ovih dana iz Centara civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Vladu i Skupštinu KS da što prije preispitaju dosadašnju realizaciju aktivnosti u otklanjanju nepravilnosti koje su konstatovane u revizorskim izvještajima te uspostave parlamentarni nadzor nad njihovim otklanjanjem.

Pravilnik o radnom vremenu

Između ostalih, revizori su utvrdili da uposleni u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo svaki dan rade kraće sat i po.

Kako je navedeno u izvještaju, umjesto propisanog radnog vremena od sedam sati ujutro do 21 sat uvečer, domovi zdravlja i njihove područne ambulante rade od 7.30 do 20 sati.

Alen Čular, projekt-kordinator pri CCI, kaže kako ovih dana obilazi zastupnike u Skupštini KS kako bi ih upoznao sa tom informacijom. Također, kako dodaje, sa ovom nepravilnosti javne ustanove trebaju biti upoznati i članovi Vlade KS.

– Uposleni u JU Dom zdravlja KS svaki dan rade kraće sat i po, a to znači sat i po kraće pružanje usluga nama građanima koji uredno plaćamo i doprinose i poreze. Stoga, tražimo od Vlade i Skupštine KS da se na njihovim sjednicama nađu ti revizorski izvještaji i da se učini sve da se nedostaci što prije otklone – navodi Čulak.

Doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora, pak kaže kako se revizorski izvještaj o radnom vremenu odnosi na Pravilnik javne ustanove iz 2018. godine koji je stavljen van snage, a u kojem je radno vrijeme u JU Dom zdravlja KS počinjalo u sedam sati, a završavalo u 21 sat.

– Ne mogu ulaziti u meritum šta su revizori tražili od Vlade KS i resornog ministarstva, da li su tražili da radno vrijeme bude od sedam do 21 sat, ako jesu Upravni odbor Doma zdravlja to nikada nije dobio, a trebali bismo – navodi Spahić za Faktor.

Nakon akta, kojeg je Dom zdravlja KS u septembru 2021. godine dobio od Ministarstva zdravstva o usklađivanju radnog vremena u svim javnim zdravstvenim ustanovama u KS, Dom zdravlja je, kako kaže Spahić, donio odluku da radno vrijeme bude od osam do 21 sat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija