Režije i drva plaćaju iz kase uzajamne pomoći

Umjesto iz vlastitog novčanika, dobojski penzioneri za novcem kojim će platiti račune ili kupiti ogrev često posežu iz kase uzajamne pomoći, koju je osnovalo Udruženju penzionera.

“Kasu najviše koriste za kupovinu ogreva, zatim za odlazak u banju, za plaćanje režijskih troškova, uglavnom za one najosnovnije, najnužnije potrebe koje ne mogu da isfinansiraju u potpunosti iz svojih penzija”, navodi Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera.

Kasa uzajamne pomoći je formirana 2012. godine, a članovi Udruženja, u zavisnosti od visine svojih mjesečnih primanja, u istu prilažu novac, a potom po potrebi mogu od nje pozajmiti određenu svotu.

“Sredstva koja se posude vraćaju se u deset rata, nema kamate, ima samo dva odsto provizija. Ima penzionera koji sada dižu i po 3.000 KM iz kase”, pojasnio je Gligorić.

Uz posredovanje Udruženja najstarija populacija u Doboju u protekle četiri godine uspjela je da sebi obezbijedi više od 2.000 tona uglja, a Gligorić najavljuje da će uz pomoć lokalne vlasti i Udruženja penzionera RS na čelu s Radetom Rakuljem pokušati najstarijim Dobojlijama olakšati i nabavku ogrevnog drveta.

Od 10.431 registrovanog dobojskog penzionera u lokalno udruženje se učlanilo njih 7.650, među kojima ima i korisnika porodičnih penzija, odnosno nakon smrti muža njihove supruge dobijaju  penziju.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, sa žaljenjem je konstatovao da danas mnogo penzionera jedva krpi kraj s krajem.

“Naročito je teško u gradovima, gdje čak nema ni druge prilike da sebi obezbijede ishranu. Tražimo dodatnu pomoć od lokalnih zajednica i od Vlade RS”, kaže Rakulj.

Iz Gradske uprave podsjećaju da u skladu s mogućnostima pomažu ne samo rad Udruženja, nego i penzionere, te najavljuju da bi Dom penzionera poslije skoro tri decenije mogao ponovo da se vrati svojoj osnovnoj funkciji.

“Mi očekujemo da će s izgradnjom objekta za smještaj izbjeglica na Barama taj objekat (Dom penzionera) od Vlade RS biti vraćen gradu, na upravljanje našim penzionerima, gdje ćemo im omogućiti mnogo bolje uslove za smještaj i ugodno starenje”, izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments