Rezultati izbora: Najviše opština za SNSD, SDA i HDZ

Centralna izborna komisija BiH u petak je oko 15 sati objavila da je za načelničke, odnosno gradonačelničke pozicije, obrađeno 99,82 posto biračkih mjesta. Nevažećih listića je 94.622 ili šest posto. Za opštinska vijeća, skupštine opština i skupštine gradova obrađeno je 96,80 posto biračkih mjesta, a nevažećih listića je 78.901 ili 5,18 posto.

Rad na infrastrukturi

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora održanih 15. novembra, najviše načelničkih, odnosno gradonačelničkih mjesta, ukupno 42, osvojio je SNSD, a sa partnerima taj broj je veći za tri.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je ova partija pobjednik na proteklim lokalnim izborima u BiH, te je podsjetio da je stranka na čijem je čelu na lokalnim izborima 2016. godine imala 380 odbornika i 40 načelničkih i gradonačelničkih pozicija, a da je sada dobila 446 odborničkih mandata i u 45 opština načelnička i gradonačelnička mjesta. Od toga su 42 opštine u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH (Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč), piše Oslobođenje.

On je kazao da je na ovim izborima SNSD povećao rezultat za 4.000 do 5.000 glasova.

– Od osam gradova u RS-u, mi nemamo gradonačelnika u Banjaluci i Bijeljini, a u svim drugim imamo. U tim opštinama gdje nemamo načelnike, dobili smo relativnu pobjedu, imamo koaliciju koja će imati skupštinsku većinu, istakao je Dodik.

On je ocijenio da će SNSD na izborima 2022. ostvariti još bolji rezultat.

– Ovo će nas natjerati da radimo na našoj infrastrukturi, poručio je lider SNSD-a.

Prema podacima objavljenim na stranici CIK-a, SDA će imati 26 načelničkih mjesta, HDZBiH sam ili sa partnerima 20, dok je SDS-u samom ili sa partnerima povjerenje ukazalo stanovništvo 17 lokalnih zajednica. Osam načelničkih mjesta pripalo je i SDP-u BiH. Četiri načelnička mjesta pripala su i Četvorki (Narod i pravda, Naša stranka, SDPBiH i NBL), a u naredne četiri godine četiri lokalne zajednice vodiće nezavisni kandidati. Po dvije opštine pripale su PDA i NBL-u. Po jednu lokalnu zajednicu vodiće Laburistička stranka BiH, POMAK, koalicija “Ljudi prije svega”, Socijalistička partija, SDBiH-DF, SBiH, HSS Stjepana Radića, DEMOS, Koalicija POMAK Devedesetka HNP – HDZ 1990 i Stranka za bolje Goražde.

Tijesno u Ilijašu

Kada su u pitanju rezultati za načelnika Opštine Ilijaš, prema u petak objavljenim podacima CIK-a BiH, Akif Fazlić, kandidat SDA, u vodstvu je sa 4.726 glasova, dok Amar Dovadžija (NiP), kandidat Četvorke, ima 4.666 glasova. Podaci još nisu objavljeni za jedno biračko mjesto.

Što se tiče Srebrenice, i dalje je u vodstvu kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić sa 4.466 glasova. Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka okupljenih u Inicijativu Moja adresa Srebrenica, ima 1.870 glasova. Još nisu prebrojano 1.800 glasova registriranih iz Federacije BiH i 2.400 putem pošte. Dosadašnji načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo (SDA) podnio je u petak ostavku na stranačke funkcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79