Rigorozne kazne za vlasnike pasa u slučaju napada i nanošenja povreda drugoj osobi

Nakon što su jučer dva rotvajlera napala ženu ispred zgrade u Sarajevu te joj nanijela tjelesne povrede, danas je uhapšena vlasnica pasa. Međutim, postavlja se pitanje kakve zakonske mjere mogu biti poduzete protiv vlasnika čiji pas je nanio tjelesne povrede drugoj osobi.

Potencijalno opasan pas je bilo koja jedinka te vrste, bilo koje pasmine, koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu tjelesne povrede ili ga usmrtila.

Zakon propisuje sankcije za vlasnike pasa koji svoje pse izvode na javna mjesta bez zakonom propisane opreme u koju se ubrajaju ogrlica, brnjica i povodac, kao i osobe koje nemaju nadzor nad svojim psima te zlostavljau životinju ili na drugi način surovo postupaju.

Posljedice nesavjesnog čuvanja pasa: Kakva kazna prijeti uhapšenoj vlasnici rotvajlera koji su izgrizli ženu u Sarajevu?

Prema Zakonu o javnom redu i miru Kantona Sarajevo, vlasnici čiji pas narušava javni red i mir kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM, dok će kaznom od 500 do 1.500 KM biti kažnjena osoba koja bez nadzora ili zaštitne opreme drži i vodi opasne životinje koje mogu prestrašiti ili povrijediti druge osobe.

Krivični zakon Federacije BiH propisuje da osoba koja pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez direktnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Isti član jasno i nedvosmisleno navodi da će vlasnik čiji pas tjelesno povrijedi neku osobu biti kažnjen kaznom do tri godine zatvora.

Također, postoji i Pravilnik o držanju opasnih životinja, koji jasno propisuje uslove pod kojim se psi smiju držati, kao i uslove pod kojima se smiju izvoditi na ulicu. Međutim, nerijetko svjedočimo kršenju odredbi.

  Policija zbog nepoštivanja mjera sinoć zatvorila nekoliko ugostiteljskih objekata u Mostaru

Opasna životinja je ona vrsta životinja od koje postoji rizik da svojim urođenim sklonostima ispoljava sklonost za napad na čovjeka, kojim mu može nanijeti tjelesne povrede ili ga usmrtiti.

Potvrdio MUP KS: Uhapšena vlasnica rotvajlera koji su brutalno izgrizli ženu u centru Sarajeva

Mjerodavna tijela za utvrđivanje potencijalno opasne vrste su Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, mjerodavna tijela entiteta – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79