Rijaset Islamske zajednice: Priča o tzv. paradžematima za nas je završena

U Islamskoj zajednici ne postoji nijedan paradžemat. Priča o takozvanim paradžematima za nas je završena nakon 2016. godine – kazali su za N1 iz Rijasetovog Ureda za odnose s javnošću odgovarajući na pitanje da li u Bosni i Hercegovini postoje paradžemati za koje oni ne znaju.

“Islamska zajednica je još 2015-2016. poduzela aktivnosti oko integriranja osoba, grupa i organizacija koje su se bavile islamskim radom mimo struktura Zajednice (Izvještaj o tome obljavljen na našoj stranici 23. aprila 2916.). To je imalo velik učinak: ogromna većina njih se odazvala našem pozivu i uključila se u našu strukturu, te svoje islamske aktivnosti prilagodila i integrirale u naše. Time je priča o tzv. paradžematima za nas završena“, rekli su iz Rijaseta.

Ističu kako u Islamskoj zajednici ne postoji nijedan paradžemat.

“Postoje neke neformalne grupice koje se povode za nekim drugim pravnim školama i na malo drukčiji način obavljaju namaz, te drukčije razumijevaju neka učenja islama, čime djelimično odstupaju od institucionalnog tumačenja islama koje zastupa Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. To je njihovo razumijevanje vjere i oni na to imaju pravo“, dodali su.

No, naglašavaju kako oni nisu džemat u administrativnom smislu te riječi, jer džemat je Ustavom Islamske zajednice definirana organizaciona jedinica koja ima svoje organe, jasno definiran način rada i svoju odgovornost.

“Prema tome, mi nemamo nadležnost nad onim koji se ne nalaze u našoj administrativnoj strukturi. Ukoliko oni nekim svojim postupcima atakuju na druge, uznemiravaju ih, prijete ili čine nešto drugo što zakon države ne dopušta, oni su za to odgovorni pred nadležnim državnim organima i sami snose posljedice svojih eventualnih takvih postupaka“, istakli su.

Iz Rijasetovog ureda za odnose s javnošću kažu da Islamska zajednica radi na programima za daljnji rad i dijalog s tim ljudima u nastojanju da oni budu prijatelji drugima, a ne neprijatelji, i da društvo od njih dobija ono što je dobro, a ne ono što je zlo i što vodi izazivanju mržnje, podozrivosti ili nasilju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79