Rijeci Neretvi prijeti ekološka katastrofa, upozorenja stižu sa svih strana

Rijeka Neretva se ponovo suočava s ekološkom krizom koja izaziva uznemirenost kod lokalnog stanovništva i ekoloških aktivista.

Prema izjavi Neđada Selimotića, predsjednika Ribarskog društva USR Neretva 1933 iz Mostara, južni tok rijeke ponovno je pogođen teškim zagađenjem koje negativno utječe na bogatstvo i raznovrsnost njenog ekosistema.

“Nažalost, Neretva se sve češće suočava s ovim izazovima, a posljednji incident zagađenja potvrđuje da su učestalost i ozbiljnost posljedica ovakvih događaja u porastu. Visok stepen zamućenja nije samo vizualni problem, već predstavlja ozbiljnu prijetnju za floru i faunu koja naseljava ovu izuzetnu rijeku”, izjavio je Selimotić.

Također je pozvao ribare i svjedoke zagađenja da hitno prijave svaki slučaj zamućenja na kontakt brojeve ribočuvarske službe.

“Brza i odlučna reakcija ključna je za sprječavanje daljnjeg širenja ovog problema i smanjenje njegovih štetnih posljedica na ekosistem Neretve.”, izjavio je Selimotić

Apelirao je na sve ribare i sve ljude koji su svjedoci ovih nemilih događaja da odmah prijave svaku pojavu zamućenja na broj telefona 063 406 257, koji pripada šefu ribočuvarske službe ili na broj 036 319 063 USR Neretva 1933.

“Ova kriza zahtijeva hitnu i koordiniranu akciju lokalnih vlasti, institucija za zaštitu prirode, ribara i svih građana koji cijene Neretvu kao jedan od ključnih prirodnih resursa Hercegovine. Samo zajedničkim snagama možemo zaštititi Neretvu za buduće generacije i očuvati je kao centar biološke raznolikosti i prirodne ljepote”, zaključio je Selimotić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79