(VIDEO) Rijeka Bosna kod Zenice postala crna. Za sve je kriva Hifa Oil!?

Najmanje deset tona mazuta izlilo se iz terminala Hifa Oila u Zenici u rijeku Bosnu, saznaje portal Istraga.ba. Ekološka katastrofa dogodila se krajem prošle sedmice, u noći između četvrtka na petak, ali do objavljivanjavog teksta vlasti su uspješno skrivale izlijevanje mazuta.

Portal Istraga.ba u posjedu je fotografija i video snimaka koji su nastali tokom vikenda na mjestu izlijevanja mazuta u rijeku Bosnu.

U Federalnim inspekcijama su potvrdili da su prošle sedmice obaviješteni da je došlo do curenja opasne materije u rijeku Bosna i da su inspektori izašli na teren.

“Uposlenicima Agencije za vodno područje rijeke Save je naređeno da uzmu uzorke”, rečeno je u Inspekciji.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save su potvrdili da su uzeli uzorke, ali da još nije završena analiza materije koja je iz terminala Hifa Oila iscurila u Bosnu.

“Angažovana je firma koja bi trebala očistiti rijeku od ove opasne materije”, kazali su za Istraga.ba u Agenciji za vodno područje rijeke Save koja je nadležna za nadzor na tokovima rijeka u Federaciji BiH koje ulijevaju u rijeku Savu.

O događaju je obaviješteno i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona koje je naredilo policiji da započne istragu.

Hifa-Oil je među najvećim distributerima nafte i naftnih derivata u BiH. Tokom 2017.godine ova tešanjska kompanija je kupila Terminale Željezare Zenica. Ovo su najveći bh. naftni terminali privatnom vlasništvu. Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je 12.770 m3.

Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2 i sastoje se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) i separatora.

Prema informacijama Istrage, kapacitet skladišta iz kojeg je iscurio mazut je bio najmanje 30 tona.

Šta je mazut?

Mazut je teško, gusto i tamno obojeno lož ulje, koje je ostatak procesa prerade sirove nafte. Koristi se kao gorivo u termoelektranama, industriji, za pogon brodova i dr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79