Riješen jedan, napravljen drugi problem: Cijene parkinga u Mostaru previsoke, parkirne zone diskriminirajuće

Dugo najavljivana naplata parkinga i reguliranje takozvanog mirujućeg prometa u Mostaru počela je ovoga tjedna i već je izazvala brojne kontroverze i nezadovoljstva građana, ali i pojedinih stranaka koje participiraju u tamošnjem Gradskom vijeću. Smatraju, uz ostalo, da su cijene parkinga previsoke, a parkirne zone diskriminirajuće.

Naplata parkinga civilizacijski je iskorak, a Mostar je jedini od većih gradova gdje nije bilo javne naplate – kažu u poduzeću Mo parking, koje je ovih dana meta nezadovoljnih građana. U mostarskom SDP-u uoputili su inicijativu za održavanjem izvanredne sjednice Gradskoga vijeća o temi parkinga.

„Tražimo smanjenje cijene karata jer smatramo da je cijena previsoka i kad usporedite s nekim drugim režijama, to je svima valjda jasno osim gradskim vlastima. Dešava nam se da su pojedini dijelovi grada diskriminirani“, kaže Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Mostara.

Dvije su parking zone i njima nije obuhvaćen čitav grad. Za sat parkinga u zoni 1 platit ćete marku i pol, a u zoni 2 marku. No, moći ćete parkirati samo 2 sata. Mjesečna karta za prvu zonu iznosi 25, a za drugu 15 maraka, s tim da stanovnik druge zone neće moći kupiti mjesečnu kartu za prvu zonu. U poduzeću Mo parking kažu da cijene ne formiraju oni nego Gradsko vijeće.

„Vjerujem da su cijene pristupačne – tako bih rekao. Ne mogu ocjenjivati jesu li male ili visoke, ali mislim da su pristupačne i za te cijene si svatko može priuštiti parkiranje za cijeli mjesec“, navodi Ivan Barbarić, direktor poduzeća Mo parking.

Mnogima je sporno i to što stanari, primjrice, pojedinih kvartova i sokaka ne mogu kupiti povlaštene karte

„Smatramo da zone nisu dobro uređene jer su tu diskriminirani stanovnici Bijelog Brijega, Rodoča, Vrapčića, Opina, prigradskih naselja, a pogotovo nekih gradskih. Smatramo da nije spremno jer građanima nije omogućeno da parkiraju, da im se uradi demolicija kroz naselja“, ističe Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Mostara.

Ovih se dana na ulicama grada mogu vidjeti prazni parkinzi, te se mnogi s pravom pitaju gdje su, zapravo, nestala sva ta vozila. Odgovor je da su parkirana na zelenim površinama ili u kvartovskim parkinzima koji za sada ne podliježu naplati, ali hoće. Da atmosfera u vezi s parkingom nije sjajna, govori i činjenica da su aparati za kupovinu karata sve češće meta devastacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79