Foto: FENA
Riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu


Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA), potpisala je “Rješenja o privremenoj akreditaciji i akreditaciji studijskih programa Univerziteta u Sarajevu (UNSA)”.

Ova odluka konačno rješava dugogodišnji problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu, posebno onih koji su diplomirali između 2007. i 2014. godine.

Na inicijativu ministrice Mesihović, Vlada Kantona Sarajevo donijela je važan zaključak kojim je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS zaduženo da izda Rješenje o privremenoj akreditaciji UNSA za period od 15. augusta 2007. do 15. augusta 2011. godine, te Rješenje o akreditaciji UNSA za period od 16. augusta 2011. do 18. septembra 2014. godine, kada je Univerzitet dobio prvu institucionalnu akreditaciju.

Potpisivanjem ovih rješenja okončan je dugogodišnji problem akreditacije studijskih programa UNSA koji datira od 2009. godine, kada je Univerzitet podnio zahtjev za akreditaciju.

Ministrica Mesihović je izrazila ponos zbog ovog postignuća, ističući da su od trenutka preuzimanja mandata radili neumorno kako bi riješili ovaj problem koji je bio prioritet za rješavanje.

“Ovaj čin predstavlja ne samo rješenje dugogodišnjeg problema nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu, već je i pokazatelj naše predanosti zaštiti prava studenata i diplomaca. Svi studenti zaslužuju priznanje za svoj trud i zalaganje, te smo radili neumorno kako bismo osigurali da njihove diplome budu priznate širom svijeta. Ovo je samo početak našeg puta ka unapređenju visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo,” naglasila je Mesihović.

U periodu od 2007. do 2014. godine izdato je ukupno 18.001 diploma za prvi ciklus studija i 5.791 diploma za drugi ciklus studija. Ovim rješenjem zaštićena su prava svih studenata koji su stekli diplome u tom periodu, što predstavlja značajan korak u interesu javnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija