Rimac najavljuje sastanak: Da li će dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a?

Proces imenovanja direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) suočava se s odlaganjem jer federalni ministar zdravstva, Nediljko Rimac, još nije dao saglasnost na izbor Ismeta Gavrankapetanovića za direktora. Iako je Upravni odbor KCUS-a izabrao Gavrankapetanovića 28. decembra prošle godine, ministar Rimac još uvijek nije potpisao saglasnost.

Prema izvorima, jedan od mogućih razloga za ovu odgodu je tvrdnja da Gavrankapetanović nema certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta. Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, tvrdi da mu certifikat nije potreban jer ima diplomu o završenom postdiplomskom studiju.

Ministar Rimac nije dao javnu izjavu o razlozima za odgodu.

Sastanak na ovu temu zakazan je za sutra, nakon kojeg bi trebala biti donesena odluka o potpisivanju saglasnosti.

Ovo odlaganje izazvalo je frustraciju, a Dragan Stevanović član Upravnog odbora KCUS-a kratko je za Klix komentirao je situaciju riječima: “Trakavica koja se vodi postala je smiješna.” Podsjetio je na član 202. Zakona o upravnom postupku FBiH koji propisuje rok od 15 dana za davanje saglasnosti, mišljenja ili potvrde od strane relevantnog organa. Ako se organ ne izjasni u tom roku, smatra se da je dao saglasnost ili mišljenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79