Ristić dobio otkaz u SIPA-i zbog krijumčarenja droge, ali još uvijek na radnom mjestu?

Vijeće ministara BiH je 16. decembra prošle godine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o imenovanju članova Odbora za žalbe policijskih službenika. Na čelu Odbora u naredne četiri godine biće Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH, a njegov zamjenik je Veljko Lazić iz Granične policije BiH. Na ovaj način napokon je omogućen rad Odboru, koji nije postojao od 23. maja do 16. decembra 2021, jer je istekao mandat ranije imenovanim članovima.

VEZE S KRIJUMČAREM

– Odbor za žalbe policijskih službenika zatekao je oko 150 žalbi, a rješava žalbe policijskih službenika na odluke policijskih agencija o njihovim statusnim pitanjima. Te žalbe se, uglavnom, odnose na odluke o prijemu kadeta u policijske agencije, na odluke o prestanku radnog odnosa zbog ispunjavanja uslova za penzionisanje, odluke o unapređenju, tj. činovanju, odluke disciplinskih komisija i rukovodilaca policijskih tijela o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, odluke o internom premještaju, o godišnjim ocjenama rada…, govori Rizvo za Oslobođenje.

Žalbe policajaca odnose se na odluke o prijemu kadeta u agencije, na odluke o prestanku radnog odnosa zbog penzionisanja, činovanje…

Upravo je nepostojanje Odbora u proteklim mjesecima išlo naruku pojedinim policijskim službenicima, jer je došlo do zastare u vođenju disciplinskih postupaka. Podsjetićemo na slučaj inspektora SIPA Roberta Ristića, koji je u maju prošle godine dobio otkaz u toj agenciji zbog povezanosti sa krijumčarem kokaina. Odluka Disciplinske komisije otišla je u policijski Odbor, koji o tome nije mogao odlučivati, jer je članovima istekao mandat.

– Odbor je već utvrdio da je u pojedinim slučajevima došlo do zastare za vođenje disciplinskih postupaka, jer Odbor nije postojao od 23. maja do 16. decembra. Međutim, nisam u mogućnosti davati podatke o pojedinačnim slučajevima dok oni ne budu riješeni i dok rješenja ne budu dostavljena policijskim službenicima koji su se žalili, pojašnjava Rizvo.

Oslobođenje nezvanično saznaje iz izvora bliskog SIPA da Ristić nije ni suspendovan nakon odluke o otkazu, te da je podnio žalbu Odboru. Očekuje se da novoimenovani odbor razmatra Ristićevu žalbu, kako bi u konačnici potvrdio odluku o otkazu ili da konstatuje kako je nastupila zastara, što bi, prema mišljenju našeg sagovornika, bacilo ogromnu ljagu na SIPA.

– Ukoliko bude potvrđena odluka o otkazu, Ristić ima pravo na pokretanje sudskog spora kako bi dokazao zastaru, ističe naš sagovornik.

Ristićev advokat Dejan Bogdanović potvrdio nam je da Ristić radi u SIPA.

– Mislim da je u ovom momentu nastupila zastara, nezavisno od toga da li je bio formiran Odbor ili ne, kaže Bogdanović.

PREVOZNIČKA FIRMA

Podsjetimo, u novembru 2020. portal Istraga.ba je pisao da je Ristić u koordinaciji sa državnim tužiocem Džerminom Pašićem i njegovom saradnicom Majom Govedaricom, prije bilo kakvog vještačenja, vratio biznismenu Dušku Đurasoviću mobilne telefone koji su mu oduzeti zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u firmi MDDI Group učestvovao u međunarodnom krijumčarenju 50 kilograma kokaina. Ristić je bio postupajući istražitelj u ovom slučaju, a nekoliko dana nakon što je Đurasoviću vratio telefone, on je na svoju majku registrirao prevozničku firmu koja je prve poslove dobila od osumnjičene kompanije MDDI Group.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79