Risto Jugović likvidiran ispred kuće: Ni nakon 19 godina nema sudskog epiloga za ubistvo

Sutra se navršava 19 godina od ubistva Riste Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva (SOD) “Jahorina”, koji je tragično nastradao u dvorištu porodične kuće na Palama, ali još nisu otkriveni ni izvršioci niti nalogodavci ovog zločina.

Članovi porodice posljednjih godina ponavljaju da više i ne žele da o ovom događaju govore u javnosti.

Ključni korak

– Smatramo da u svemu ovome nedostaje ključni korak, da li je to u pitanju volja ili hrabrost ne znam, ali mi, kao porodica, želimo da se sve ovo što jeste ili nije rađeno godinama na legalistički način privede kraju – rekao je ranije Srni Ristov sin Miro Jugović, prenosi Srpskainfo.

On je tada rekao da kao porodica ostaju predani legalističkom pristupu i vjeri da će organi Republike Srpske i nadležne pravosudne institucije na nivou BiH ovaj slučaj dovesti do kraja. Prema njegovim rečima, ključne institucije RS sve vrijeme porodici Jugović poklanjaju veliku pažnju i pružaju podršku radi konačnog rasvijetljavanja ovog zločina.

Jugovići smatraju da bi pravda trebalo da bude konačno zadovoljena i zbog toga što je njihov otac, suprug i djed, koji je bio jedan od aktivnih stvaralaca institucija RS, mučki ubijen, u dvorištu porodične kuće.

– Očekujemo dostojan odnos prema našem ocu, suprugu i dedi, ali i zaštitu nadležnih organa RS u pogledu njegovog imena i djela – rekao je Miro Jugović.

Javnost u RS ostala je uskraćena i za istinu o još druga dva nerazjašnjena ubistva na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, a riječ je o mučkim ubistvima tadašnjih visokih zvaničnika MUP-a RS Srđana Kneževića i Željka Markovića koja, na žalost i ogorčenje njihovih porodica, također nisu razjašnjena.

Neki od zvaničnika RS u svojim ranijim javnim istupima iznosili su stavove prema kojima ubistvo direktora SOD “Jahorina” ima političku pozadinu s obzirom na to da je ubijen čovjek koji je bio na čelu veoma važne institucije u RS, koji nije htio da dozvoli pljačku ove osiguravajuće kuće i da je pojedinci iskoriste za svoje benefite.

Istraga o ubistvu Riste Jugovića policijski je okončana, ali Tužilaštvo BiH godinama ne uspjeva da ovaj slučaj dovede do kraja, odnosno da uhapsi i procesuira izvršioce i nalogodavce ovog zločina.

Neposredno pred ubistvo, 7. marta 2002. godine tadašnji generalni direktor SOD “Jahorina” održao je konferenciju za novinare u Banja Luci na kojoj je po ko zna koji put obavijestio javnost u RS o “hajci” koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

Obraćajući se na konferenciji za novinare Jugović je tada rekao:

– Dokle će ići na ‘Jahorinu’? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. Njihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizovati ‘Jahorinu'… Sve su to crvene prozivke centara moći, jer je u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika…

Porodica Jugović i dalje smatra da je njegovo ubistvo “organizovano” i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD “Jahorina”.

Ristova supruga Ratka, sin Miro i unuk Đorđe uporno su, ali bez uspjeha, pokušavali da, prateći trag novca, otkriju ko je imao koristi od ovog ubistva, te kako je firma, čija je procjenjena vrijednost iznosila više od pola milijarde KM, rasparčana i privatizovana za svega nekoliko godina i pod veoma sumnjivim okolnostima.

Prema njihovim riječima, policijska istraga ukazala je na zapanjujuće rezultate prema kojima su pojedinci na visokim političkim funkcijama, zajedno sa svojim ortacima, višestruko uvećali svoju imovinu, bilo da je riječ o nekretninama ili o bankovnim računima, koji su mogli biti praćeni.

Problem je, međutim, bio nedostatak neposrednih svjedoka, mada prijatelji porodice Jugović iz policijskih krugova tvrde da imaju pouzdana saznanja da je jedno lice policiji priznalo da je učestvovalo u ubistvu, da je za tu sramnu ulogu čak dobilo određeni iznos novca, te da je bilo spremno i da saopći ime nalogodavca, pod uslovom da o tome svjedoči pod zaštitom.
Obdukcioni nalaz

Risto Jugović ubijen je u nedjelju navačer, 10. marta 2002. godine ispred porodične kuće u Palama. Prema obdukcionom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je bio pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara. Pogođen je sa po jednim metkom u lijevu podlakticu grudni koš i stomak, a ostali hici išli su u vrat i noge, nakon čega je nastupila smrt usljed obilnog krvarenja.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH bio je zaposlen u RO “Famos” Koran, “Crvena zastava” Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD “Jahorina” obavljao je od 1992. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79