Rješenje huliganskih divljanja: MUP-u HNK potrebna temeljita reforma i depolitizacija

Tko se tuče, taj se voli – jedino bismo tako mogli objasniti dugogodišnji opstanak partnera SDA i HDZ-a BiH na svim nivoima, pa tako i u HNK-u. Tu i tamo, ljubav se pomuti izgredima poput nedavnog kada su dva policajca Bošnjaka pretukla Hrvata koji je prekršio zabranu kretanja, a onda u subotu grupa takozvanih navijača iz hrvatskih redova, razbija i tuče u naselju Donja Mahala u kojem žive mahom Bošnjaci. Onda se pišu saopćenja puna osuda, traže ostavke, a društvene mreže – gore.

Deset uhićenih zadržano je u pritvoru 24 sata uz prekršajne prijave i kazne od po 1.000 maraka. Na Tužiteljstvu je da, sukladno istrazi, ocijeni je li bilo i kaznene odgovornosti za sudionike subotnjeg huliganskog pohoda. Ovo nije prvi put da se pod okriljem noći obračunavaju osobe koje sebe nazivaju navijačima, a koje, javna je tajna, putem društvenih mreža i dogovaraju tuče.

No, ključno je pitanje dokle će to biti tolerirano. Većina smatra – dok ne budu riješeni brojni problemi u ovdašnjem MUP-u koji godinama nema ključnu osobu, ravnatelja policije ili barem za početak, vršitelja dužnosti. Loptica odgovornosti za to što ga nema se prebacuje između HDZ-a BiH i SDA, ponajprije o načinu izbora.

„Ako zakon predviđa da prednost imaju policijski sluzbenici s činom glavnog inspektora, onda ne može doći prijedlog kako imamo informaciju da će biti osoba sa činom samostalnog inspektora“, kaže Šerif Špago, član Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK-a.

„Vršitelj dužnosti komesara može biti glavni samostalni inspektor. Trenutačno u MUP-u HNK-a imaju tri glavna inspektora s tim da je jedan glavni inspektor stekao uvjete za mirovinu“, navodi Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNK-a.

Sva tri glavna inspektora su Bošnjaci i očito je da niti jedni ne žele prepustiti tu važnu fukciju onome drugom. Vlada na ministrov prijedlog imenuje vršitelja dužnosti, a ravnatelja skupštinski Neovisni odbor koji, također, ne postoji godinama. Javnost spominje politički dogovor između dvije stranke da ministar i ravnatelj policije ne mogu biti iz istoga naroda.

„Ja jesam HDZ-ov ministar, međutim, ja ne mogu reći da postoji taj sporazum. On i ne može postojati čak kao takav. Ovdje se govori o stručnoj osobi“, dodaje Bevanda.

„Kad je u Vladi bio HDZ 1990, HSP, SBiH i SDA tad je dogovoreno da komesar bude Bošnjak, a da načelnik PU bude iz reda hrvatskog naroda. I to se poštovalo do 2013. kada je naprasno imenovan gospodin Lasić na nezakonit način, što je sud utvrdio“, navodi Špago.

Očito je MUP-u HNK-a potrebna temeljita reforma, ali i depolitizacija premda nitko javno, osim opozicije, neće reći da je politika debelo uvukla prste i u ovaj segment u kojemu stranački interesi ne bi trebali voditi glavnu riječ. Kako bilo, ostaje činjenica da MUP-u nedostaje 228 policajaca koji bi trebali biti na ulicama. A i da ih ima, nema ih tko rasporediti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79