Rješenje o pritvoru otkriva detalje hladnokrvne likvidacije

Nikoli Kokanoviću (21) iz Brčkog, koji je osumnjičen da je ubio policijskog inspektora Nenada Markovića (38) iz Bijeljine, bude li dokazana njegova krivica, zaprijećeno je najmanje deset godina robije, ili doživotni zatvor.

To se zaključuje iz rješenja, kojim je Okružni sud u Bijeljini mjesec dana iza brave poslao prvoosumnjičenog, inače sina narodnog poslanika Zorana Kokanovića, te trojicu Bijeljinaca – braću Denija i Bojana Savića, kao i Dejana Šarića, koje terete da su osumnjičenom za teško ubistvo pokušali pomoći.

Na teret im se stavlja da su u noći između 1. i 2. oktobra oko 23.50 vozilom došli u bijeljinski klub JIL, u kojem su u tom momentu bili Nenad Marković i suspendovani policajac Dalibor Bošnjaković.

“Svi zajedno su ušli u objekat, pri čemu su Nikola Kokanović i Deni Savić krenuli u pravcu toaleta, kako bi pronašli Markovića i Bošnjakovića, dok su se Bojan Savić i Dejan Šarić smjestili za sto do ulaznih vrata”, navodi se u rješenju za određivanje pritvora.

Kokanović i Deni Savić su, dodaje se, u jednom momentu primijetili Markovića i Bošnjakovića, te im je jedan od njih dvojice rukama poslao znakovnu gestikulaciju, a zatim su nastavili kretanje prema izlazu.

Kokanović je, dodaje se, bio svjestan i znao da ispaljivanjem hitaca može ubiti Markovića i Bošnjakovića, što je i htio. Kokanović je, dodaje se, imao namjeru da ubije i Bošnjakovića.

“Nakon što je Marković otvorio vrata i zakoračio da izađe ispred kluba, dok je za njim izlazio i Bošnjaković, a Bojan Savić i Dejan Šarić bili odmah iza njihovih leđa, Kokanović je iz neposredne blizine u Markovićev lijevi dio prsa, iz pištolja marke crvena zastava, ispalio dva hica, usljed kojih je Nenad pao na trotoar, a zatim okrenuo pištolj u pravcu Bošnjakovića, povlačeći nekoliko puta obarač, pri čemu je zatvarač bio u zadnjem položaju usljed nedostatka metaka ili blokiranja oružja”, navodi se u rješenju Suda.

To je sve Deni Savić, kako se navodi, posmatrao, a onda krenuo u njegovom pravcu i zamahnuo desnom nogom kako bi Bošnjakovića udario. Uslijedila je bježanija.

“U tom trenutku se Kokanović uputio prema podzemnoj garaži stambene zgrade gdje je trebao odbaciti pištolj i garderobu, dok su se preostala trojica, iako svjesni da pomažu Kokanoviću da ne bude otkriven, uputila prema hotelu”, navodi se u sudskom rješenju.

Ušli su, dodaje se, u sporednu ulicu, paralelnu sa ulicom i mjestom gdje je trebalo da bude pokupljen Kokanović.

“Blizu kontejnera za smeće od sebe su odbacili tri pištolja, a zatim se uputili prema ulici kako bi obezbijedili prevoz za dalji bijeg”, navodi se u rješenju.

Potom su, dodaje se, zaustavili jedno vozilo, te je Deni Savić sjeo na mjesto suvozača i telefonom pozivao M.B. govoreći mu da je Kokanović ranio policajca i tražeći da to prenese njegovom ocu.

“Nakon toga su kontaktirali i J.D. i tražili da ode da se raspita šta se desilo, pripremajući se za to vrijeme da preuzmu Kokanovića s mjesta gdje se krio”, ističe se u rješenju.

Međutim, kako se ističe, Kokanović je u međuvremenu pronađen i uhapšen, a oni su se uputili u jedno naselje gdje su trebali da se sastanu sa advokatom, ali su i oni na parkingu uhapšeni.

Osumnjičeni su, istaknuto je, znali da nose oružje za koje nemaju oružni list i dozvolu za držanje, a držali su jedan pištolj crvena zastava kalibra 7,65 mm, koji je u podzemnoj garaži stambene zgrade odbacio Kokanović.

Držali su, ističe se, i pištolj valter sa sedam metaka, pištolj crvena zastava sa osam metaka i pištolj crvena zastava sa devet metaka, koje su blizu kontejnera za smeće odbacili Deni Savić, Bojan Savić i Dejan Šarić.

Sudeći prema onome što su naveli iz Suda, postoje brojni svjedoci ovog slučaja. Istaknuto je, primjera radi, da su svjedoci J.D., G.LJ., S.M., T.R., M.S. i D.E. potvrdili da su se svi osumnjičeni prethodno sastali u jednom kafiću.

Svjedok Z.B. potvrdio je da su Savići i Šarić njega zaustavili u blizini mjesta ubistva i da ih je odvezao na njihov zahtjev. Potvrdio je i da je suvozač pozivao nekoga telefonom i da je bio nervozan i ukazivalo je na to da sva trojica imaju neki problem.

“To proizlazi iz njegove izjave i zapisnika o prepoznavanju lica prema kojima je prepoznao osumnjičene”, naveli su iz Suda.

U konkretnom slučaju, pritvor je osumnjičenima određen jer, između ostalog, postoji bojazan da će uticati na svjedoke, te da su tokom istrage pronađeni mobilni telefoni kojih su se osumnjičeni riješili.

“Potrebno je telefone pregledati i analizirati sadržaj iz njih kako bi se identifikovala lica sa kojima su osumnjičeni komunicirali i koja imaju saznanja u vezi sa ovim slučajem”, navodi Sud.

Krivična djela su se, naglašava Sud, dogodila na javnom mjestu gdje, prema tvrdnji Tužilaštva, imaju video-nadzori koji tek treba da budu analizirani, pa je velika vjerovatnoća da će se na njima otkriti i novi svjedoci.

Osumnjičeni su, naglašano je, sve vrijeme prije ubistva, dok su se kretali gradom i u samom objektu, imali spremno oružje kod sebe.

Osumnjičeni Kokanović je, podsjetimo, policiji poznat i odranije, a iza sebe ima i nepravosnažne presude. S druge strane, tokom rada u službi, Markovića je dva puta pohvaljivao načelnik Policijske uprave Bijeljina. Ubijeni inspektor, iza kojeg su ostali ožalošćeni roditelji, supruga i sin, sahranjen je u srijedu u Bijeljini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79