Rješenje trzavice: Iz BH Gasa tvrde da su postupili po zaključku Vlade i uplatili fakturu

BH Gas uplatio je fakturu Energoinvestu u skladu sa zaključkom Vlade FBiH koje je danas donijela u vezi sa situacijom između BH Gasa i Energoinvesta, potvrdio je za Patriju direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

FBiH je prijetio prestanak isporuke plina.

“U skladu sa naredbama Vlade FBiH BH Gas je postupio” kazao je Salkić.

A problemi na relaciji BH-Gas – Energoinvest nastali su prelaskom Energoinvesta na Turski tok. Ta činjenica opterećuje odnose. Razlozi su postojeći ugovori na starom pravcu, a to je Beregovo- Zvornik. Ostale su obaveze.

“Energoinvest je otišao i nije uradio ništa pod tim ugovorima. Isto je stanje i mi dobivamo opomene za plaćanje i pod tim ugovorima”, rekao je Almir Bečarević, savjetnik u Upravi BH-Gasa.

Ranije je resorni ministar Nermin Džindić (SBB) faktički poslao ultimatum.

“Zaključak Vlade FBiH od 8. aprila kojim je zadužila i Energoinvest i BH Gas da se striktno poštuju elementi uredbe i da u roku od tri dana sačine sporazum po kojem će raditi s obzirom na promjenu pravca snabdijevanja. Istim zaključkom obavezuje se NO i Uprava BH Gasa da izvrše povrat novca kompanijama. Danas je Vlada informisana o svim događajima nakon tog 8. aprila i cijelu njihovu prepisku imamo. I donijeli smo jednoglasno tri zaključka. Prvi Vlada FBiH nalaže BH Gasu da do 13 sati izvrši uplatu po fakturi Energoinvesta za isporučeni gas i PDV, a da oni plate Gaspromu. U slučaju neizvršavanja tačaka, Vlada će tokom dana poduzeti mjere i riješiti ovaj problem. Ovo je posljednja opomena za oba direktora i da se prekine agonija. Novac postoji, novac je na računu BH Gasa i treba se prebaciti Energoinvestu i oni da plate Gaspromu”, kazao je ministar Nermin Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79