Robija sve bliže, istraga sve dalje: Šta sve policija RS-a stavlja na teret Davoru Dragičeviću i ostalima?

Prema dokumentaciji Policijske uprave Banjaluka, dostavljene sudu 22. i 23. januara ove godine, a koja je u posjedu Srpskainfo, sankcionisanje Dragičevića i ostalih traži se zbog događaja od 30. decembra prošle godine, koji su se odigrali kod Muzeja savremene umjetnosti RS uoči najavljenog koncerta Harisa Džinovića, te na Trgu Krajine

 

 

Dva nova zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Davora Dragičevića i članova grupe Pravda za Davida zbog događaja od 30. decembra prošle godine u centru Banjaluke dostavljena su banjalučkom Osnovnom sudu, saznaje Srpskainfo.

Osim Dragičevića, pokretanje prekršajnog postupka Policijska uprava Banjaluka je zatražila protiv još 19 Banjalučana. Zaprijećene su novčane kazne u ukupnom iznosu od više hiljada maraka, a prijeti im i kazna zatvora.

Prema dokumentaciji Policijske uprave Banjaluka, dostavljene sudu 22. i 23. januara ove godine, a koja je u posjedu Srpskainfo, sankcionisanje Dragičevića i ostalih traži se zbog događaja od 30. decembra prošle godine, koji su se odigrali kod Muzeja savremene umjetnosti RS uoči najavljenog koncerta Harisa Džinovića, te na Trgu Krajine.

– Dana 30. decembra 2018, u vremenu od 18 do 20 sati, u Banjaluci na Trgu Krajine održan je javni skup u organizaciji grupe pod nazivom Pravda za Davida. Po završetku navedenog skupa jedan dio građana, među kojima su bili Davor Dragičević, Sofija Grmuša, David Krneta, Željko Dabić, Vladinka Tomičić Milašinović, Marko Nikolić, Vedran Berić, Zaim Šibić, Marko Mikić, Draško Stanivuković, Spasoje Milanović, Jelena Komljen i Stela Milanović i više za sada neidentifikovanih osoba, oko 22 sata su se vratili na prostor Trga Srpskih junaka, takozvani „Krašov parking“. Tamo su nastavili sa javnim okupljanjem, uzvikujući: „Igore, pederu“, „Harise, odlazi“, „Harise, srećan put“, „Uz tebe smo Davore“, „Gasi muziku“, „Dolazimo sutra“, te su tom prilikom prekinuli i onemogućili održavanje novogodišnjeg koncerta Harisa Džinovića, koji je trebao da se održi na navedenom mjestu – navodi se u dokumentaciji banjalučke policije koja je dostavljena Osnovnom sudu u Banjaluci.

U ovom zahtjevu ističe se da su Dragičević i ostali počinili prekršaje iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru. Prema ovom članu, zaprijećena novčana kazna je od 100 do 300 maraka za onoga ko narušava javni red i mir galamom, ali su od kažnjavanja amnestirani oni koji uzvikuju parole protiv državnih organa, te drugih javnih organizacija.

U drugom zahtjevu Policijske uprave Banjaluka osnovnom sudu, singiranom 22. januara ove godine, traži se sankcionisanje Ozrena Perduva, Derima Ismailija, Đorđa Gajića, Daniele Ratešić, Dine Maksimovića, Dušanke Srdanović i Stefana Jovanovića. Osim njih, tu su još i Dragičević, Grmuša, Krneta, Dabić, Mikić, Tomičić Milašinović, Nikolić, Berić i Šibić.

Sankcionisanje se takođe odnosi na dešavanja od 30. decembra prošle godine koja su se odigrala oko 23 sata na Trgu Krajine, kada su, kako navode iz Policijske uprave Banjaluka, građani policiji između ostalog uzvikivali „Kakvu sliku šaljete iz Banjaluke“, „Sram vas bilo“, „Imamo pravo šetati po trgu“, „Evo, sve nas vodite“ i druge.

Iz Policijske uprave Banjaluka traže da se Dragičević i ostali kazne zbog počinjenih prekršaja iz članova 7, 24 i 31 Zakona o JRM. Dok član 24 propisuje kazne do čak 1.500 maraka ili 60 dana zatvora, član 31 navodi da će se kaznom u dvostrukom iznosu kazniti onaj koji pod maskom počini prekršaj.

Uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu su dostavljena i imena svjedoka, odnosno policijskih službenika, a to su Milan Opačić, Goran Petković, Srđan Ćetković, Dejan Kršić, Nemanja Repajić, Dejan Nović Branislav Babić.

“Prijavama se udaljavaju od istrage”

Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, ističe da učestale prijave protiv članova grupe Pravda za Davida i Davora Dragičevića predstavljaju udaljavanje od istrage ubistva Davida Dragičevića.

– Imamo dokaze koji ukazuju na zataškavanje ubistva Davida Dragičevića. Ovdje nema nikakve politizacije slučaja, već se radi o odsustvu odgovarajuće istrage. Dakle, oni ne rade svoj posao, a hapse i prijavljuju ljude koji traže da tužilaštvo i policija rade taj posao – navodi Feraget.

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79