Ročište Debevecu i Mehmedagiću: Tužilaštvo BiH ima nove dokaze

Suspendirani i pritvoreni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), danas su se pojavili u sudnici Suda BiH. U 11 sati počelo je ročište pred sudijom Bracom Stuparom.

Razlog je taj što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo još dva mjeseca pritvora za Debevca i Mehmedagića, koji su uhapšeni prije mjesec u aferi „Prisluškivanje“, a nalaze se u pritvoru u Vojkovićima.

Debevec i Mehmedagić u petak su ponovo ispitani u Tužilaštvu BiH jer je ova pravosudna institucija, u odnosu na tačku “prisluškivanje sudija i tužilaca”, proširila istragu za osumnjičene za još dvije tačke.

Osim zbog prisluškivanja tri broja (službeni broj telefona Suda BiH i brojevi telefona dvojice istražitelja Tužilaštva BiH), bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić je sada osumnjičen i da je nezakonito davao tri počasne iskaznice OSA-e.

U pitanju su iskaznice izdate direktoru Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduanu Kafedžiću, bivšem sekretaru Ministarstva vanjskih poslova BiH Adiju Hadžikapetanoviću i sarajevskom ugostitelju Denisu Stojniću.

Počasne iskaznice nemaju nikakav operativni značaj, no Tužilaštvo sada provjerava da li je prekršena procedura prilikom dodjele ovih iskaznica OSA-e.

Suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca Tužilaštvo BiH sada dodatno sumnjiči i za uništavanje šezdesetak akata Suda BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa naredbama za prisluškivanje. Debevec je, oprema sumnjama Tužilaštva BiH, angažovao svoju sekretaricu da uništi ili prikrije dio dokumentacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79