Ročište policajcu Turudiji zbog slučaja Memić: Sutkinja zabranila novinarima da objave detalje

U Općinskom sudu u Sarajevu održan je parnični postupak po tužbi policajca Aziza Turudije jer je njegova kćerka 2017. na njegovom Facebook profilu objavila nekoliko statusa u kojima je nadležne pozvala da rasvijetle ubistvo Dženana Memića.

Naime, na sveopće iznenađenje sutkinja Sabina Hadžizulfić zabranila je novinarima da objavljuju detalje sa ročišta iako je otvoreno za javnost.

Sutkinja je kazala da su novinari u sudnici u svojstvu javnosti, ali da je njena odluka da se ništa što je izgovoreno u sudnici ne smije prenositi. Također, novinari su legitimirani i njihovi lični podaci uneseni su u sudski zapisnik, piše Avaz.

Advokat Ifet Feraget je kazao da će ovo suđenje pamtiti po tome što je sutkinja upozorila novinare da mogu sjediti u sudnici, ali da ne smiju objavljivati ništa sa suđenja.

– Ja sam bio zatečen i šokiran s takvom odlukom. Jer u svakom slučaju ako je javnost prisutna, sasvim je normalno da prisustvuju i novinari koji imaju pravo da prikupljaju informacije i objavljuju ih. Isto tako sudija nema pravo da legitimiše novinare i objavljuje njihove podatke na sam zapisnik – rekao je advokat Feraget.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79