Roditelji bošnjačke djece iz Liplja tužili Republiku Srpsku!

Roditelji djece u Liplju, kojoj se u pedagoškoj dokumentaciji navodi da izučavaju “jezik bošnjačkog naroda”, trenutno pripremaju tužbe protiv nadležnih u Republici Srpskoj, jer ne vide drugačiji način za dolazak do pravde i ostvarivanja zagarantovanog prava.

Višegodišnja agonija bošnjačkih povratničkih porodica u Liplju kod Zvornika, koji svoju djecu na nastavu šalju u područnu školu, još uvijek nije okončana. Problem leži u tome što učenici tokom nastave izučavaju bosanski jezik i književnost, međutim u matičnim školskim knjigama on se navodi kao “jezik bošnjačkog naroda”.

Zbog toga svaka školska godina počinje bojkotom nastave, nakon čega nadležni upute usmeno obećanje da će problem biti riješen, međutim kraj godine pokaže suprotno. Inače, omogućavanje izučavanja bosanskog jezika i književnosti učenicima je zagarantovano i kroz presude Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda Republike Srpske, ali resorno entitetsko ministarstvo to ne poštuje.

Bojkotom i štrajkom sedam učenika počela je i ova školska godina, nastavu nisu pohađali skoro mjesec, ali su se ipak na kraju vratili u školske klupe, dok roditelji nastavljaju borbu za pravdu.

“Mi smo dosad nekoliko puta pokušavali održati sastanak s nadležnima, ali niko se u zakazanim terminima nije pojavio. OHR i OSCE nama su predložili da se djeca vrate u školu, što smo mi i učinili, ali sada počinjemo pravnu borbu. Putem advokata protiv nadležnih u Republici Srpskoj sada ćemo podnijeti tužbe jer drugačiji način za zadovoljenje pravde ne postoji”, kaže za Klix.ba Muharem Sinanović, predstavnik roditelja bošnjačke djece.

Bošnjački učenici nastavu pohađaju u područnoj školi Osnovne škole “Sveti Sava”, iz koje su ranije kazali da na osnovu Zakona i pravilnika o vođenju pedagoške dokumentacije RS ne mogu ispuniti zahtjeve bošnjačke djece, odnosno njihovih roditelja o upisivanju naziva jezika. Poručuju da oni ovaj problem ne mogu riješiti, naglašavajući da je to u ingerenciji višeg nivoa, odnosno vlasti u Republici Srpskoj.

No, da tamošnjoj vlasti djeca nisu u redu prioriteta pokazuje praksa koja se ponavlja iz godine u godinu, a roditelji poručuju da ih se na ovakav način pokušava otjerati s njihovih ognjišta.

Sinanović je na kraju kazao da će roditelji pokušati odrganizirati još jedan sastanak s nadležnima krajem ovog mjeseca, ali da to ne zaustavlja proces podnošenja tužbi, koji je u toku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79