Roditelji bošnjačke djece organizirali protest ispred škole

Zbog skandaloznih fotografija s četničkom ikonografijom, koje su se prije dva dana pojavile u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, gotovo 200 roditelja bošnjačke djece jutros je ispred škole organiziralo protest.

Oni su, nakon jednosatnog mirnog protesta sa svojom djecom, direktoru Prve osnovne škole Dragom Jovanoviću, Pedagoškom zavodu Republike Srpske, ministrici prosvjete i kulture RS Nataliji Trivić, ombudsmenu za ljudska prava BiH i RS i OSCE-u BiH uručili zahtjeve za rješavanje nastalih problema u roku od sedam dana.

Predsjednik Vijeća roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović kaže da u njihovim zahtjevima, između ostalog, stoji da nadležni hitno provedu mjere sankcioniranja i utvrđivanja odgovornosti za svaki oblik ponašanja, diskriminacije, koji putem društvenih mreža ohrabruju mržnju i ugrožavaju druge vjerske pripadnosti.

– Tražimo da se temeljito izvrši istraga, utvrđivanje odgovornosti učenika i eventualnih nalogodavaca posljednjeg incidenta u školi. Osim toga, tražimo odgovornost i smjenu direktora škole Dragog Jovanovića te utvrđivanje odgovornosti pedagogice Slađane Vajkanović i psihologinje Mirjane Petrović – pojasnio nam je Zahirović.

Roditelji zahtijevaju da se sporazumno odredi Dan škole, koji neće biti vezan za krsnu slavu, nego neutralan dan, prihvatljiv za sve učenike i roditelje. Traže osiguravanje uvjeta održavanja sjednice Vijeća roditelja, kojom će predsjedavati novoizabrani predsjednik Mirnes Zahirović. Nezadovoljni roditelji traže zajednički sastanak s onima kojima su uputili zahtjeve.

Ako zahtjevi bošnjačkih roditelja ne budu udovoljeni u roku od sedam dana, oni će poduzeti nove mjere, o čemu će biti obaviještene Prva osnovna škola i sve nadležne institucije u oba bh. entiteta.

Nakon protesta roditelji su se mirno razišli, a njihova djeca otišla su na nastavu. Direktor škole Dragi Jovanović ne želi davati izjavu medijima dok ne razmotri zahtjeve roditelja, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79