Roditelji moraju potpisati da djecu šalju u školu na vlastitu odgovornost?

Roditelji moraju potpisati da djecu šalju u školu na vlastitu odgovornost?


Država se osigurala njihovim potpisom na izjavi koju roditelji u Hrvatskoj moraju potpisati žele li poslati dijete na nastavu: “usprkos preporukama HZJZ da djeca ostanu kod kuće, moramo ga/ju dovoditi u školu.”

Roditelji su dobili izjave koje moraju potpisati kako bi njihovo dijete išlo u školu. Među njima je i par rečenica kojima na sebe preuzimaju potpunu odgovornost ako se školarcu nešto dogodi.

Konkretnije, potpisuju da “usprkos preporukama Zavoda za javno zdravstvo da dijete ostane kući”, oni, mama i tata, samovoljno biraju da ga šalju u učionicu.

S pravne strane, potpisivanje ovakve izjave moglo bi skinuti odgovornost s države.

Dogode li se žarišta u školama, roditelji će moći zaboraviti na pravnu zadovoljštinu. Sami će biti krivi, piše 24sata.hr. Iako Štab civilne zaštite danima govori da se djeca trebaju vratiti u klupe.

Pravnici su uočili da pritom govornici takve javne nastupe odrađuju u rukavicama.

Izgleda kao da se već sada ograđuju od posljedica svoje odluke, tako što važu svaku riječ – oni ne naređuju i ne zapovijedaju, nego radije biraju izraze poput “savjetujemo da se vrate u škole, ako nemaju uvjeta kod kuće pratiti nastavu”.

Ali istovremeno otvaraju mogućnost da se škola pohađa čime dodatno zbunjuju roditelje.

Ovo je rečenica iz izjave koju oni sada moraju potpisati:

Svojim potpisom potvrđujem da su oba roditelja djeteta zaposlena. Nismo u mogućnosti dijete ostaviti kod kuće pod nadzorom odrasle osobe i, usprkos preporukama HZJZ da djeca ostanu kod kuće, moramo ga/ju dovoditi u školu.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija