Roditelji strahuju pred početak školske godine: Niko ne prati napredak djece s poteškoćama

Pred početak još jedne školske godine strahuju roditelji djece s poteškoćama u razvoju. Da li će imati asistente u nastavi, da li će ti asistenti biti dovoljno stručni i edukovani da zaista mogu biti podrška djetetu, kako će se prati kvalitet i napredak djece (osim dnevnicima), da li će sva djeca s poteškoćama u razvoju biti obuhvaćena redovnim obrazovanjem?

Nameće se i vječito pitanje zašto je nastava za djecu u centrima Mjedenica i Vladimir Nazor skraćena, ako se zna da je djeci potreban kontinuiran rad?

Roditelje brine i podatak o broju djece koja nešto (išta) nauče i upišu se u redovne srednje škole, na kraju kako žive nakon toga, dobiju li posao ili uglavnom budu u kući ili u Pazariću?

– Zvanično na ova pitanja ne može odgovoriti niko, jer niko ne prati, jer nikom nije u interesu. Samo mašu papirima- pravilnicima, nastavnim programima, “stručnjacima” i to bi kao trebao biti dovoljan dokaz da je sve med i mlijeko. Tek kroz razgovor s očajnim roditeljima vidiš pravo stanje. Nerijetko su primorani da čekaju ispred zgrade da ih zovnu nakon sat vremena da vode dijete jer je agresivno isl. Teško i rijetko o tome pričaju jer se plaše da se ne zamjere pa izgube i taj sat za dijete piše Crna-Hronika.

Potreba za ljetnim školama je očigledna. Zašto se sistem ne prilagodi, već čak i predškolce iz vrtića u Zavodima šalju na dugi ljetni odmor, jer “to je raspored rada Centra”, priča ogorčena majka osnovca i naglašava da su davno podignute optužnice za stanje u Pazariću, a stanje je isto.

Nažalost, veliki broj osoba s poteškoćama u razvoju nakon smrti roditelja preseli u jedan od zavoda, a stanje u njima je daleko od onoga kakvo bi trebalo biti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79