Roditelji u Liplju odlučni u zahtjevu da djeca u školama izučavaju bosanski jezik

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” Zvornik, područnom odjeljenju Liplje danas je održan sastanak između roditelja učenika područne škole, predstavnika OSCE-a i direktora škole, a povod je onemogućavanje izučavanja bosanskog jezika u područnoj školi Liplje.

“Rekli su nam da imaju nekakvu odluku ili nekakav trag od Ministarstva prosvjete RS-a i Pedagoškog zavoda RS-a da se djeci ne može upisivati bosanski jezik, nego jezik bošnjačkog naroda. Mi tri godine tražimo taj papir, da nam dostave tu odluku ili sporazum na osnovu čega to rade. I na ovom sastanku smo se opet dogovorili, dali smo rok od 15 dana da nam direktor pošalje kopiju te odluke na osnovu koje on upisuje djeci jezik bošnjačkog jezika, a na svakom sastanku tvrdi da naša djeca imaju pravo da uče bosanski jezik”, izjavio je Hajrudin Okanović, jedan od roditelja koji su prisustvovali sastanku.

Djeca koja idu u područno odjeljenje Liplje će nastaviti pohađati nastavu do 30. septembra, kako su kazali okupljeni roditelji, do kada je rok da im bude dostavljena pismena odluka o ukidanju bosanskog jezika u školama Repulike Srpske.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku nije želio govoriti za medije.

Sastanku se nisu odazvali pozvani zvaničnici sa nivoa države Bosne i Hercegovine. Roditelji tvrde da problem traje od 2019. godine.

“Oni su uvijek govorili da imaju taj dokument, onda smo mi štrajkovali glađu, dovodili su nas za pregovarački sto. Tu smo mi tražili taj papir po kome bi išli u tužbu, ali tog papira nije bilo i pisali su nam bosanski jezik. Kako je došao novi direktor on je prepravio u bošnjački jezik, a kako on kaže, izvršili su na njega pritisak iz Ministarstva prosvjete RS-a da to mora”, izjavio je roditelj Muharem Sinanović.

Roditelji smatraju da je ovo mukotrpan posao, vjeruju u pravdu koju su dočekali i roditelji djece iz Konjević Polja.

Ukoliko ne dobiju zvaničnu odluku do 30. septembra djeca ponovo neće ići u školu dok im ne bude dozvoljeno izučavanje bosanskog jezika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79