Roditelji u Mostaru poručili: Ako mogu svadbe, mogu i djeca u školu

Roditelji mostarskih školaraca okupljenih u Udruženje „Naša djeca“ večeras su organizirali protestnu šetnju pod nazivom „Socijalizacija, ne ekranizacija“.

Članovi ovog Udruženja, njih više od 2.500 već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa, a protestnom šetnjom su nadležnima željeli poručiti da od svijih zahtjeva neće odustati, prenosi Avaz.

Mjera samoizolacije

Kako je kazala Mirjana Laganin, portparol Udruženja, njihov glavni zahtjev jeste taj da se online nastava održava, isključivo, u slučaju opće karantene.

– Zahtijevamo da se mjera samoizolacije izrekne samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Također, da se mjerenje temperature djeci vrši kod kuće, a ne pri ulasku u školu. Zahtijevamo i obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom te ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, kao i da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta – iznijela je Laganin.

Naglasila je da se roditelji konstantno javljaju i negoduju te da iznose razna iskustva u proteklih sedam dana nastave.

– Imali smo slučaj u vezi samoizolacije, gdje je djetetu određena ta mjera, zbog zaražene majke. Međutim, nakon isteka mjere, škola ne želi vratiti dijete, a s druge strane liječnik ne želi propisati obavezu testiranja budući da dijete nema simptome. Pored toga i učitelji su nezadovoljni zbog rotiranja, jer su grupe podijeljen onako kako to ne treba biti, to se moglo drugačije organizirati, a u svakom slučaju roditelji imaju puno poteškoća oko brige za svoju djecu u ovakvim okolnostima provođenja nastave – kazala je ona.

Ustrajati do kraja

Dragan Musa, član UO Udruženja i roditelj troje djece, od kojih je dvoje školskog uzrasta poručio je da će ustrajati do kraja, sve dok se , naveo je, ne dogode promjene i dok nadležno ministarstvo ne počne razgovarati s roditeljima.

Ajla Žujo majka dvoje djece uzrasta 15 i 11 godina kazala je kako želi da se njena djeca normalno obrazuju, a ne da nastavu pohađaju na ovaj način. Mjere koje su donesene su, kazala je, nelogične, pogotovo, u okolnostima kada su dopuštene svadbe, kada rade ugostiteljski objekti i kada djeca, na koncu, zajedno pohađaju razne vannastavne aktivnosti i kada se druže van škole.


– Pitam se zašto niko nije reagovao u februaru, kada su nam djeca masovno obolijevala od gripe,čega li već, kada su nam razredi bili desetkovani. Zbog čega tada nisu škole bile zatvorene – rekla je Žujo.

Podršku roditeljima su pružili i brojni učitelji i nastavnici, a također, u Gradskom parku je organizirano i potpisivanje peticije sa zahtjevima koje će roditelji uputiti nadležnim instancama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79