Roditelju koji ne plaća alimentaciju djetetu će biti oduzet pasoš?!

Vlada RS-a razmatrala je danas Zakon o privremenom izdržavanju djece RS-a, odnosno osnivanju alimentacionog fonda i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ovim zakonskim rješenjem se definiše pravo na privremeno izdržavanje, korisnici, postupak za ostvarivanje prava, isplata i povrat iznosa privremenog izdržavanja.

Također, definisano je da će roditelju koji ne plaća alimentaciju biti oduzet pasoš dok ne izmiri svoja dugovanja.

– Pravo na privremeno izdržavanje iz Fonda ima dijete čiji dužnik obaveze izdržavanja ne izvršava ili djelimično izvršava obavezu na način da nisu plaćena tri mjesečna davanja i više mjesečnih obročnih davanja izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak – navodi se u zakonu.

Novčani iznos se određuje u visini onoga što je određeno u izvršnoj ispravi, a postupak za ostvarivanje prava, pokreće zakonski zastupnik djeteta ili organ starateljstva.

– Do potpunog namirenja potraživanja od obveznika izdržavanja, odbit će mu se izdavanje putne isprave, odnosno putna isprava će se oduzeti. Osnivanje novog Fonda, sa posebnom namjenom po ovom osjetljivom društvenom pitanju, jasno nas opredjeljuje da se uhvatimo u koštac sa nesavjesnim zakonskim dužnicima, kada je u pitanju izdržavanje djece – saopćeno je iz resornog ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79