(FOTO) Rogatički krompir rodio, preniska otkupna cijena

“Prinos je više nego dobar, preko tri tone po dunumu. Kvalitet isto tako. Ovo je dodatni izvor prihoda za moju porodicu. U kampanji vađenja angažujem prijatelje i drugare i nešto sezonskih radnika i sve bi bilo dobro da nije te preniske otkupne cijene”, tvrdi poznati Rogatičanin Rade Erić. On dodaje da država ni o ovoj grani poljoprivredne proizvodnje ne vodi računa na pravi način.

Borički i glamočki krompir su bili (i ostali) najtraženiji i najcjenjeniji još u staroj SFRJ, a sada u okruženju koje zovemo “region”. Priroda je visoravnima podarila najoptimalnije uslove za uzgoj, pa su kvalitet i ukus ovdje proizvedenog krompira za “dva koplja” iznad ravničarske proizvodnje.

Pošto mnogi prekupci podvaljuju krompir sa drugih podneblja kao njihov Boričani su u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH zaštitili svoju robnu marku žigom „BAZ116084” tako da kupac koji traži baš ovaj proizvod može lako da ga prepozna. A i sada je zakonom kažnjivo deklarisati druge vrste krompira kao “borički”.

Rade Erić: Krompir odličan, cijena preniska

Rogatica iz godine u godinu čini ozbiljne pomake u proizvodnji krompira na Borikama. Uz nekoliko velikih i ozbiljnih proizvođača i većina domaćinstava ovog kraja sije ga na svojim imanjima.

Posjetili smo Rada Erića, inače diplomiranog ekonomistu, koji je na porodičnom imanju zasijao 12 dunuma agrije i 2 dunuma dezirea i izvadio zavidne 44 tone.

“Prinos je više nego dobar, preko tri tone po dunumu. Kvalitet isto tako. Ovo je dodatni izvor prihoda za moju porodicu. U kampanji vađenja angažujem prijatelje i drugare i nešto sezonskih radnika i sve bi bilo dobro da nije te preniske otkupne cijene”.

Erić navodi da je tržište neuređeno i neorganizovano i da država ni o ovoj grani poljoprivredne proizvodnje ne vodi računa na pravi način.

“Ulaganje u proizvodnju 1 kg krompira je cca 50 pfeninga. Trenutno je prodajna cijena 40 pfeninga po kilogramu, pa i niža, i odmah se može zaključiti da je radost zbog dobrog roda pomućena prodajnom cijenom koja je manja čak i od cijene koštanja proizvodnje” kaže Erić i krivca za ovakvo stanje vidi i u nekontrolisanom uvozu koji guši domaću proizvodnju.

Pomoć na pogrešan način

Pitali smo i velike proizvođače za mišljenje o uzrocima problema loše prodajne cijene ovogodišnjeg roda krompira.

“Pozitivno je i dobro što je i šira i lokalna zajednica pomogla proizvođače krompira u sjemenskom materijalu. Međutim, plašim se da je to urađeno na nestručan način. Naime, od ukupne cijene proizvodnje po kilogramu od 50 pfeninga pola ulaganja je cijena sjemenskog materijala. Kad sjeme bez naknade date malom domaćinstvu pomogli ste mu da duplo jeftinije proizvede krompir za svoje potrebe. I to je dobro, pozdravljamo tu mjeru stimulisanja poljoprivrede.

Međutim, kad to isto uradite sa velikim proizvođačima, pojeftinite im proizvodnju za pola cijene. Oni onda i gotov proizvod mogu da prodaju po znatno jeftinijoj cijeni, jer im je početno ulaganje prepolovljeno, i umjesto pomoći proizvođačima dobijete nelojalnu konkurenciju na tržištu i nerealno niske prodajne cijene gotovog proizvoda.

Poljoprivreda je ozbiljna djelatnost i nadam se da će odgovorni ubuduće povesti više računa o tome” kaže Novak Motika, jedan od značajnijih proizvođača krompira u Rogatici, ali i kompletnoj Republici Srpskoj.

(FOTO) Desetine tona povrća i ove godine u plastenicima porodice Muhović

 

Rogatička sjetva u brojkama

Ovogodišnja proljećna sjetva u Rogatici obavljena je na 499,7 hektara. To je za skoro četiri posto više nego u 2019. godini. I ove godine najviše zasijanih površina imala su individualna poljoprivredna gazdinstva – 393 hektara.

Prema tradiciji na prvom mjestu je krompir sa 216 hektara. U organizovanoj proizvodnji putem DOO „Agros” i „Agromont”, porodičnog domaćinstva „Agroplod” i Udruženja „Solanum-produkt” zasijano je 106 hektara.

Na prvom mjestu je krompir sa 70 hektara, a onda slijede kukuruz na 18, jari ječam na tri i jara zob na pet hektara. Kampanja vađenja krompira je u toku pa nema zbirnih podataka o ovogodišnjem rodu, ali će po prvim pokazateljima količine biti veće od prošlogodišnjih.

Sve je dobro osim prodajne cijene koja je preniska. Poljoprivrednici koji su povadili krompir skladište ga u nadi da će cijena kasnije biti bolja, makar da izvade uložena sredstva prenosi BN.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79