Romi u Evropi zbog loših životnih uslova žive 10 godina kraće od drugih

Romi u Evropi često ne mogu sebi priuštiti zdravu prehranu ili grijanje zbog čega je i njihov očekivani životni vijek deset godina kraći od drugih Evropljana, upozorila je ove sedmice u svoj izvještaju Agencija Evropske unije za temeljna prava.

Bez obzira na to što žive u nekim od najbogatijih zemalja na svijetu, petina romske djece odlazi u krevet gladna. Uz to je raširena i diskriminacija prema njima pa su im izgledi za zapošljavanje manji.

“Svako četvrto romsko dijete živi u porodici koja ne može priuštiti osnovno kao što su zdrava prehrana ili grijanje, ili kojem je teško platiti stanarinu. Mnogi pate od gladi”, upozorava u priopćenju agencija za sjedištem u Beču, a prenosi Večernji list.

U Švedskoj, primjerice, glad pogađa svako peto romsko domaćinstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta se stopa kreće između 10 i 15 posto. S druge strane, samo 6,5 posto sve ostale djece u Evropskoj uniji suočeno je s takvom oskudicom.

U svom izvještaju Agencija iznosi šokantne teškoće s kojima se suočavaju romske porodice, a direktor Michael O'Flaherty je pozvao vlade da prekinu taj začarani krug siromaštva i socijalne isključenosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79