“RS ide svojim putem” i da će “nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju!

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS, te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, reagovao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši “da RS ide svojim putem” i da će “nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju”.

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna “svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja”.

“Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava.

Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv RS – odmah imaju pravo na sve”, mišljenja je Dodik, piše RTRS.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo odredbe deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prijenosom nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, potvrdio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

“Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH po zahtjevu 15 posl u Predstavničkom domu BiH.

Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustav.principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Još jedna pobjeda države Bosne i Hercegovine“.

Poručio je ovo Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u “Službenom listu Bosne i Hercegovine”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79