RS mora platiti 1.000 KM bombašu Stevanoviću, jer je prisilno smješten na Pshijitriju

Prema odluci Ustavnog suda BiH Republika Srpska mora Željku Stevanoviću isplatiti 1.000 KM zbog kršenja prava na slobodu i sigurnost, jer je prisilno odveden na prisilno liječenje u Psihijatrijskoj klinici Sokolac.

Stevanović je u martu 2014. godine ubio Boru Topića, vozača firme Autoprevoz na autobuskoj stanici ubacivši mu bombu kroz prednja vrata autobusa u krilo. On je nakon što je ubio vozača pobjegao, a priveden je sutradan nakon potjere u kojoj je učestvovalo više stotina policajaca.

Stevanović je u julu ove godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, a koja je djelimično usvojena na juče održanoj sjednici.

Kroz vrata autobusa ubacio bombu

– Nalaže se Vladi RS-a da apelantu u roku od tri mjeseca isplati 1.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog utvrđene povrede ustavnih prava, uz obavezu da, nakon isteka ovog roka, plati apelantu zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos ili dio iznosa naknade određene ovom odlukom. Odbija se kao neutemeljena apelacija podnesena protiv rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci od 21. maja 2020. godine i rješenja Osnovnog suda u Banjoj Luci od 2. marta 2020. godine u odnosu na ostale aspekte prava na slobodu i sigurnost, zabrane mučenja, prava na pravično suđenje, pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života, te prava na slobodu kretanja – stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Njemu je vještačenjem dijagnostifikovana šizofrenija, a od kraja 2016. godine sudskim rješenjima mu je više puta produžavano prisilno zadržavanje na Psihijatriji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79