RS mora platiti dug od skoro 400 miliona KM: Da li će MMF novim kreditima za BiH spasiti Dodika?

Za manje od mjesec će Republici Srpskoj na naplatu doći dug od skoro 400 miliona KM. Rukovodstvo PDP-a smatra da će se Milorad Dodik zbog toga upustiti u nova zaduživanja stoga je pitanje da li su novi pregovori s MMF-om u službi spašavanja budžeta RS-a.

Obveznice koje je RS prodala na Bečkoj berzi dolaze na naplatu 28. juna, a do kraja godine će morati vratiti više od milijardu i 200 miliona KM duga od prodaje obveznica na različitim berzama.

S obzirom na to da je riječ o prilično velikoj svoti novca postavlja se pitanje kako će vlast u RS-u riješiti ovaj problem.

Jedan od mogućih scenarija je zapljena kompanija čiji je većinski vlasnik Vlada sa minimalnim učešćem od 51 posto, a što propisuje klauzula ugovora koja se odnosi na posljedice u slučaju neisplaćivanja novca. Druga solucija, za koju iz opozicije vjeruju da će se dogoditi, je uzimanje novih kredita kako bi isplatili stare.

“Sve što radite kad tad dođe na naplatu, ako uzimate kredite bez stvarnog investiranja u razvoj nego ih trošite na druge stvari, normalno je da će doči problemi kada treba da otplatite te kredite. Evidentno je da se to dešava sada u RS-u i da će to pokušati riješiti uzimanjem novih kredita. To nije rješenje problema, nego odlaganje jer će novi krediti doći kad tad na naplatu”, rekao je PDP-ov parlamentarac Mladen Bosić.

Iz MMF-a su na jučerašnjoj konferenciji kazali da su bh. vlasti iskazale interes za novim zaduživanjem, ali da još nije stigao zvanični zahtjev za kredit. Nisu željeli kazati ko je tačno tražio novi kredit, ali su istaknuli da je FBiH u nešto boljoj finansijskoj situaciji nego RS.

Mladena Bosića smo pitali šta misli o tome i koliko su razgovori bh. vlasti sa MMF-om zapravo povezani sa Dodikovim problemom manjka novca za isplaćivanje dugova.

“BiH je garant za sve kredite na kraju, i FBiH i MMF imaju svoj udio igre u tome. Da li je nekome u interesu da se RS što više zadužuje to ne znam, ali prisjetite se šta se desilo kada je Causescu padao, on je pokušao da se izvuče. To je vrlo ozbiljno pitanje i ima ozbiljne političke posljedice”, kazao je.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istaknuo da će posljedice zbog nedostatka novca za vraćanje dugova najviše osjetiti budžet Vlade RS-a.

Inače, cilj MMF-ovih kredita je upravo održavanje likvidnosti budžeta.

“Posljedice su na prihode budžeta i da neće moći finasirati sve obaveze koje imaju u budžetskoj godini i vidjeće se šta to znači za one koji od budžeta žive. Vjerovatno će neke kategorije stanovništva doći do finansijskog udara. Uglavnom će te reprekusije snositi oni budžetski potrošači koji su manje vidljivi”, naveo je Borenović.

Iz PDP-a je istaknuto da bi Milorad Dodik sada vrlo lako mogao pristati i na kredite po izrazito nepovoljnim uslovima kako bi vratio dugove, no tvrde da će mu se sve na kraju obiti o glavu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79