RS nastavlja po svom: Stevandić najavio korak ka ujedinjenju RS i Srbije kroz Parlamentarni forum

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić izjavio je jutros da entitet RS i Srbija prave još jedan korak ka ujedinjenju.

Ovaj korak se ogleda u održavanju konstituirajuće sjednice Parlamentarnog foruma RS i Srbije, što se nije desilo u posljednjih 30 godina. Stevandić je taj dan nazvao ‘historijskim’.

“Ovo je historijski datum, kao što je bio sveopći srpski sabor. Na temelju otvaranja te nove stranice naše historije, gdje su započeti procesi ujedinjenja, nastavljamo raditi na tom planu. Danas je Parlamentarni forum, nova institucija koja će zasjedati dva puta godišnje i biti zajedničko tijelo,” izjavio je Stevandić.

RS je delegirala 11 zastupnika, uključujući predstavnike pozicije, opozicije i konstitutivnih naroda Bošnjaka i Hrvata. Srbija će također delegirati 11 zastupnika. Ovo tijelo će delegirati materijale i prijedloge skupštinama RS i Srbije te komunicirati s međunarodnim organizacijama.

Prva sjednica foruma održat će se sutra, kada će se analizirati specijalne veze i odgovarati na trenutnu situaciju.

Posebno je skandalozno učešće zastupnika u NSRS, Mirsada Duratovića, u ovom forumu.

“Igor Žunić je predsjedavajući, kopredsjedavajući je Milan Trninić, a članovi su: Srđan Mazalica, Anja Ljubojević, Mirsad Duratović, Suzana Gašić, Ognjen Kulić, Aleksandar Trninić, Maja Stojić i Mirna Savić Banjac. To su vrlo odgovorni i savjesni ljudi, čije biografije nisu obilježene sukobima. To su ličnosti od formata za ovaj forum,” dodao je Stevandić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79