RS ni nakon odgađanja neće slaviti Dan Republike: Svečani defile otkazan „zbog epidemioloških mjera“

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske koji je zbog pandemije virusa korona pomjeren sa 9. januara na 28. jun, odnosno Vidovdan, neće biti održan, potvrđeno je za CAPITAL iz kabineta Predsjednika RS.

Kao zvanični razlog se navodi “složenosti same pripreme organizacije i poštovanja epidemioloških mjera”.

Nadležni tvrde kako zbog pandemije nije bilo moguće održati pripreme.

“Nadalje, priprema svečanog defila podrazumijevala je učešće u punom kapacitetu i kadeta Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su raspoređeni u policijske uprave Republike Srpske na odrađivanje obaveznog pripravničkog staža”, pravdaju se iz kabineta Predsjednika RS.

Dodaju da će Vidovdan kao krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka biti organizovan u manastiru Sase kod Srebrenice.

Podsjećamo, dok je predsjednica RS Željka Cvijanović zbog korone odustala od svečanog defilea u čast Dana Republike, njen stranački šef Milorad Dodik najavljuje veliki skup SNSD-a na Manjači, na kojem bi se trebalo okupiti nekoliko hiljada simpatizera te stranke.

Inače, centralni događaj ovogodišnjeg Dana Republike Srpske bila je jednosatna svečana akademija u Banskom dvoru bez prisustva publike i zvanica.

Iako je akademija bila veoma skromna, za njene troškove je izdvojen značajan novac.

Preduzeće „City Consulting“ iz Banjaluke i „SD Sistemi“ iz Laktaša kojima je povjerena organizacija su za svoje usluge fakturisali 285.990 KM bez PDV-a.

Vrijednost ugovora je bila 328.640 KM bez PDV-a, ali kako su nam potvrdili iz „City Consultinga“ u tu sumu je bila uračunata i organizacija defilea.

Zanimljivo je da ih o otkazivanju niko nije obavijestio.

“Mi još nismo dobili ništa zvanično. Uplaćeno je ono što je po ugovoru realizovano, a dio koji je ostao, odnosno defile neće biti fakturisan”, kazao je direktor “City Consultinga” Marko Piljak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79