RS se zadužuje već treći put ove godine, nedostaje novca?

Republika Srpska saopćila je u utorak da će ponuditi petogodišnje trezorske zapise u vrijednosti od 40 miliona maraka na aukciji na Banjalučkoj burzi (BLSE) 6. marta.

Vlada manjeg bosanskohercegovačnog entiteta će ponuditi 40.000 državnih vrijednosnih papira po nominalnoj vrijednosti od po 1.000 maraka, koji dospijevaju 8. marta 2029. godine, navodi se u prijavi dostavljenoj BLSE.

Ministarstvo finansija može u skladu sa posebnom odlukom Vlade Republike Srpske, vršiti prijevremeni otkup. T-note nose fiksnu godišnju kamatnu stopu od šesto posto.

Na posljednjoj aukciji petogodišnjih hartija od vrijednosti održanoj 7. februara, RS je prodala vrijednosne papire u vrijednosti od 40 miliona maraka, uz kamatu od šest posto.

Kamatna stopa po kojoj su prodate obveznice je šest odsto.

Ovo je već treće zaduženje RS u ovoj godini jer su i u januaru emitovani trezorski zapisi kojim se RS zadužila za blizu 11 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79