RS zbog velikog duga tone sve dublje: Zaduži se i što možeš sada pokrij

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске који присуствују, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министри, лидери политичких странака и представници Српске у институцијама БиХ.

Opravdanje na ovu situaciju bi se moglo prihvatiti, da je ekonomija Republike Srpske u rangu sa vodećim evropskim ekonomijama, koje se uzimaju za parametar, a u kojima je BDP po stanovniku do 3 ili 4 puta veći nego kod nas, smatraju stručnjaci

Zaključno sa 30. septembrom ove godine, ukupan dug Republike Srpske iznosi 5 milijardi i 381,19 miliona maraka. Od tog iznosa, ukupan dug ovog bh. entiteta koji podliježe zakonskom ograničenju, iznosi pet milijardi i 309,69 miliona KM , što je 48,09 odsto procijenjenog BDP-a za 2019. godinu.

Istovremeno, stanje javnog duga Republike Srpske na dan 30. septembar 2019. godine, iznosi 4 milijarde KM i 122,26 miliona KM (37,33 posto BDP-a).

Pojašnjavajući podatke, iz Ministarstva finansija RS stiže pravdanje kako je to ispod ograničenja duga koje, prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama RS, iznosi 60% BDP-a za ukupan dug RS, te 55% BDP-a za javni dug RS-a.

Opravdanje na ovu situaciju bi se moglo prihvatiti, da je ekonomija Republike Srpske u rangu sa vodećim evropskim ekonomijama, koje se uzimaju za parametar, a u kojima je BDP po stanovniku do 3 ili 4 puta veći nego kod nas, smatraju stručnjaci, javlja televizija BN.

„Ono što bih ja rekao da je budućnost ili potreba ili nužda jeste da jačamo privredu i ekonomiju kako bi nam rastao BDP. I ovaj nivo zaduženja koji je već došao do nivoa od 50% BDP, bi morao da se smanjuje ako bi rasla ekonomija i rastao BDP. Čini mi se da naša Vlada u Banjoj Luci o tome ne vodi mnogo računa.“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Ekonomiskinja Svjetlana Cenić kaže kako je dug daleko veći nego što je to objavljeno. Isti slučaj je i sa BiH, što se može pročitati i iz izvještaja ekonomista, koji svoje podatke uzimaju od svjetski priznatih organizacija. A tamo piše i da je jedino lošija ekonomija regiona, ona u Kosovu.

„Ja bih voljela da neko konačno uđe i povadi one fakture koje se drže pod stolovima. Takođe da se evidentiraju i svi oni dugovi i krediti koji se ne realizuju, ali su potpisani. Sva ekonomska strategija se svodi na to: zaduži se, pokrij to što možeš sada, a šta će biti za godinu, dvije, pet, to niko ne zna i nikoga jednostavno ne interesuje, nego daj da ide ovako dokle može, sa naravno ubjeđivanjem ljudi da žive mnogo bolje nego što su oni toga svjesni“, smatra Cenić.

U ukupan dug koji objavljuje Ministarstvo finansija nisu uključena dugovanja zdravstvenog sistema RS, a to bi trebalo da bude uključeno, smatraju u opoziciji. Njihove tvrdnje, poklapaju se sa podacima koje je objavila Poreska uprava RS, gdje stoji da su najveći dužnici upravo zdravstvene ustanove sa dugom od 350 miliona maraka.

„Od onih elemenata koji ulaze u ukupan dug najteža situacija je u dugu koji se odnosi na javna preduzeća, koji je čini mi se negdje oko 1,2 milijarde i konstantno raste. I nema nekih pomaka i poslovanju javnih preduzeća. Mi trebamo vidjeti kakva je struktura tog duga i da li on koči naš ekonomski razvoj, a definitivno koči“, kaže zastupnica PDP-a i članica Odbora za finansije i budžet u NS RS Jelena Trivić.

Trivić zaključuje da su zaduženja, koja su jedan izvora prihoda u RS-u, očigledno samo služila vlasti da dobije socijalni mir, a ne kako to godinama zagovaraju ekonomski prosperitet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79