Rudar Sead Šeljmo za CH: Dok je Tito bio živ, rudari su bili gospoda

Sead Šeljmo, prvi kopač na komori u pogonu Stranjani, već dugo godina zarađuje kruh sa sedam kora silazeći u utrobu jame. Ogorčen je stanjem u kojem se nalaze svi rudari u BiH, a svoju ispovijest ispričao je za portal Crna-Hronika.

Kako izgleda jedan radni dan u jami?

-Ma šta reći, pod strahom ne znaš hoćeš li izaći živ, radi se doduše, ali pod zemljom nije jednostavno biti a kada izađeš iz jame osjećaš se kao da si se ponovo rodio i drago ti da ideš živ i zdrav svojoj djeci i ženi.

Šta svaki put pomislite kada krenete pod zemlju, kada se pozdravljate sa porodicom?

-Samo da izađem živ i zdrav svojoj porodici a nekad pomislim “Bože dragi ja odoh, ako mi se šta desi, šta će biti sa mojom porodicom?

-Kako porodica doživljava vaš posao i kako reaguju kada čuju da je neki rudar nastradao?

Kada se desi neka tragedija, telefon non stop zvoni, vele “Jesi li babo dobro, da ti se nije sta desilo? Hvala Bogu, nisam imao teških nezgoda ali žao mi je mojih komorata koji rade u jamama, kada nastradaju i kada traže ozljedni list. Svaki put svojom nepažnjom navodno.

-Da li su društvo i političari svjesni posla koji obavljate?

Što se društva tiče i političara, nekada se rudar cijenio.
U ona nekadašnja vremena dok je Tito bio živ, rudari su bili gospoda, a ovi naši su nas pustili na milost i nemilost. Naš PREDSJEDNIK TITO je silazio u jamu da vidi kako rudari rade a ovi danas nisu doški ni blizu rudnika, naši političari…

Spominju se i tužbe, kao i ukoliko rudari ne povuku tužbe da neće dobiti topli obrok odnosno  platu?

Kao prvo, ja sam isti taj povukao tužbu, neki dan ali kad sam danas u drugoj smjeni dobio poruku od komorata koji veli da ga je šef istjerao iz jame kao navodno nije imao blizu sebe spasioca, a sa njim bila još tri radnika koji isto nisu imali spasioce, njega odstranio sa posla samo zato sto nije povukao tužbu! Odmah mi je na um pao moj sin kojeg su isti takvi maltretirali, ovi mogu a moje dijete ne moze? Kako to?

U posljednjim danima se moglo čuti u medijima o poslovanju rudnika. Zašto je to tako i ima li istine u tim pričama?

-Kratko i jasno u rudnicima ne rade stručni ljudi. Rade ljudi koji su kupili škole u Širokim Brijegu i Kačunina. Za mjesec dana, završi rudarsku školu, položi stručni ispit i postane šef, lagumaš, kopač, da ne nabrajam dalje.

Kakva je sigurnosna situacija u rudnicima?
-Sad trenutno ne znam, jer sam nažalost prije 14 godina izašao iz jame, a po pricama konorata malo se poboljsalo ali opet to nije to.

Kako neko nakon samo 3 godine staza moze dobiti kancelariju u prostorijama preduzeća a neko ni nakon 30godina pod zemljom ne može ni poslovno ući u kancelariju?

Nije dao 3000-5000KM to i ptice na grani znaju da je tako. Ja sam u štrajku bio 7 dana. Štrajk glađu. Niko mi se od sindikata nije obratio. Osmi dan zovem goslodina Husića, i isprićao mu moju situaciju. Sutradan dolaze predstavnici sindikata i zovu me na razgovor. Obećali da ce mi primiti dijete i primili su ga ali onda je krenula tortura i maltretiranje mog djeteta koji isti nije mogao više izdržati, a isto kažu nisu od mene dobili 5000KM da zaposlim dijete. I što je intereseantno nakon 5 godina naknadno primaju još jednog radnika umjesto mog sina, znači leglo 5000KM od nekoga. Toliko od mene uz rudarski pozdrav, Sretno! – ispričao je Sead Šeljmo za portal Crna-Hronika.

Rudar Elvedin Avdić za CH: Svaki silazak u jamu je silazak u tamu i prašinu, buku i pod pitanjem da li ćeš se vratiti živ

Rudar Smajo za CH: Nas rudare samo porodica cijeni, Vlast nas je odavno zaboravila

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79