Rudari će ručno utovarati ugalj samo da krene proizvodnja

Sindikat radnika Rudnika Dubrave uputio je zahtjev “Elektroprivredi BiH” i Rudniku Kreka za ponovno pokretanje proizvodnje uglja na Dubravama, a kako su istakli, spremni su ga ručno utovarati kako bi zaštitili radna mjesta i egzistenciju.

Analize su pokazale da su rudnici u sastavu koncerna “Elektroprivrede” od januara do jula ove godine proizveli 360.000 tona uglja manje od plana ili 86% od plana. Većina ovog podbačaja u proizvodnji odnosi se na Rudnik uglja Kreka, koji je u pomenutom periodu isporučio 740.000 tona ili 270.000 tona manje uglja od plana, odnosno 71% planskog iznosa. To je rezultiralo smanjenim prihodom za oko 12 miliona KM.

To sve je dodatno pogoršalo probleme u rudnicima. Privremena obustava proizvodnje uglja na Dubravama izazvala je niz problema, pa i slanje na čekanje 111 radnika Kreke. Međutim, uglja ima, tvrdi Sindikat rudnika, te naglašava da u Dubravama trenutno ima oko 60.000 tona otkrivenog uglja, a već pripremljenog kod drobilice oko 3.000 tona koje odmah mogu na utovar. U dopisu koji je Sindikat Dubrava uputio nadležnima postavlja se niz pitanja.

“Ko je potpisao ugovor i rad sa ‘TTU Energetik’ za revitalizaciju i remont transportnog sistema i zašto se taj posao nije završio u datim rokovima, zašto su rokovi probijeni tri mjeseca i ko će odgovarati za to? Pitamo se ko i zašto zabranjuje proizvodnju uglja na Dubravama kada smo svi svjesni trenutnih potreba TE Tuzla za ugljem, te ugrožavanje elektroenergetskog sistema”, stoji, između ostalog, u ovom dokumentu.

Sa druge strane, iz “Elektroprivrede BiH” istakli su da je situacija u Termoelektrani Tuzla ozbiljna prijetnja stabilnosti elektroenergetskog sistema u Federaciji BiH, jer su raspoložive količine uglja dovoljne samo za deset dana rada jednog bloka na lignit i jednog bloka koji koristi ugalj kvaliteta mrki 2 i njihovu proizvodnju električne energije.

“Na depoima se jutros u sedam sati raspolaže sa 66.000 tona uglja, lignit, mrki 1 i mrki 2, što je u odnosu na 396.000 tona, koliko je planirano za august ove godine, drastično smanjenje koje utiče na rad termoblokova i uzrokovano je podbačajem isporuka iz Rudnika Kreka, koje su iznosile tek 69.000 ili manje od 50% u odnosu na planiranu količinu”, rečeno je iz ove institucije.

Površinski kop Dubrave dnevno daje 2.000- 3.000 tona uglja.

Iz Sindikata Kreke ističu da im nije jasno zašto se stvara priča da nema uglja kada ga ima.

“Za nas je neshvatljivo i neprihvatljivo da se manipuliše javnošću i kaže da nema uglja, a u isto vrijeme na kopu koji je bio problem ugalj je otkriven i čeka da se isporuči. Mi nećemo prihvatiti takve manipulacije. Ukoliko Rudnik Dubrave danas ili sutra ne krene, mi ćemo lopatama ići i utovarati. Ne može nam to niko zabraniti”, rekao je juče Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Tokić naglašava da je, ako već nedostaje uglja na depoima Termoelektrane, svaka nova tona dragocjena.

“Poručujem građanima da neće ostati bez uglja jer su rudari radili i u najgorim uslovima i u pandemiji. Rudari će proizvoditi i u normalnim uslovima. Zahtijevamo da se pokrene proizvodnja na Dubravama”, rekao je Tokić za “Nezavisne”.

Ovih dana oglasilo se i Federalno ministarstvo za industriju, energetiku i rudarstvo, iz kojeg je rečeno da je stanje na depoima termoelektrana u sastavu “Elektroprivrede BiH” daleko od planskih i bilansnih, što značajno ugrožava rad termoelektrana te da je jedini izlaz ubrzani nastavak restrukturiranja rudnika.

“Odustajanje od procesa restrukturiranja rudnika pokrenutog s ciljem omogućavanja njihovog ekonomski održivog poslovanja znači dovođenje rudnika koncerna EP BiH u izuzetno teško stanje koje neminovno vodi ka ugrožavanju proizvodnje električne energije, snabdijevanja kupaca i stečaju.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upozorava da će u slučaju ovakvog ishoda odgovornost snositi oponenti procesa, glavni akteri opstrukcija, pritisaka i ucjena i njihovi sljedbenici, a nikako kupci električne energije kojima se pokušava nametnuti obaveza finansiranja nerada i neefikasnosti rudnika”, saopštili su iz Ministarstva.

Hoće li Tuzla ostati bez električne ili toplinske energije, kako se ovih dana spekuliše, to niko sa sigurnošću ne može kazati od nadležnih institucija.

Podsjećamo da je i Vlada TK formirala tim za analizu koji traži od Termoelektrane i “Elektroprivrede” informacije o statusu Bloka 7 te generalno o budućnosti elektroenergetskog sektora na ovom području.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79