Rudari iz FBiH sutra izlaze na protest u Sarajevu, radnici u trgovini će na prvomajski marš

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada organizuje protest.

Kako su najavili iz Sindikata, riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija – članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo”.

Šta trgovcima znači 1. maj: Mnogima je radni dan i simbol zanemarenih radničkih prava

Protest će se održati u subotu, 1. maja okupljanjem članova na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH.

Cilj ovogodišnjeg protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) također je za sutra najavio prvomajski marš u Sarajevu.

Kako su najavili iz ovog sindikata, zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

U 13 sati u Velikom parku novinarima će se obratiti predstavnici STBIH i aktivisti.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.

Satnica marša:

11:30 – 12:00 sati: Okupljanje učesnika na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu

12 sati: Polazak kolone ulicom Put života prema TC Mercator u Ložioničkoj ulici te kretanje kolone ulicom Zmaja od Bosne prema centru grada. Kratko zadržavanje kolone pred tržnim centrima Alta i Sarajevo City Centar. Nastavak kretanja kolone prema TC BBI uz kratko zadržavanje. Tokom vožnje STBIH će puštati poruke i zahtjeve koji će biti upućeni prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te prema socijalnim partnerima.

13 sati: Protestni marš se završava u Velikom parku u Sarajevu gdje je predviđeno da se predstavnici STBIH i aktivisti, koji žele dati podršku radnicima u ovom sektoru, obrate prisutnim građanima i medijima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79