Rudari iz jame Omazići okončali štrajk

Poslije višesatnih pregovora koji su vođeni u Direkciji Rudnika mrkog uglja Banovići između menadžmenta društva i predstavnika nezadovoljnih rudara okončan je štrajk u jami Omazići.

Rudari iz jame Omazići su započeki štrajk zbog umanjenih ličnih dohodaka, a svoje nezadovoljstvo su iskazali i blokadom pruge.

Nakon sastanka usvojeni su zaključci u kojima se traži od ekonomsko-finansijskog sektora da do 8. maja izvrši detaljnu analizu isplate plaća za januar, februar i mart 2019. godine kako bi se utvrdilo da li je došlo do oštećenja radnika u iznosu isplaćene plaće.

Ako se utvrdi da je došlo do oštećenja radnika u pogledu iznosa isplaćenih plaća za navedene mjesece, izvršit će se korekcija predmetnih plata i iznos isplatiti radnicima na dvije rate u periodu od dva mjeseca.

Ostali upućeni zahtjevi bit će obuhvaćen izradom novih pravilnika za čija izradu su rješenjem formirane komisije i koje će biti proširene sa po jednim članom predstavnika radnika. Rok za izradu pravilnika je dva mjeseca.

Zaključeno je i da radnici iz podzemne eksploatacije uglja počinju sa radom kako bi se ponovo uspostavio proizvodni proces. Zaostatak u procesu proizvodnje koji je nastao usljed pekida rada, kako je zaključeno, biti če nadoknađen u narednom periodu prenosi Avaz.

Dramatičan vapaj rudara Banovića

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79